«Η Ένωση καταδικάζει την αναστολή –από την πλευρά της Ρωσίας– της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά», επεσήμανε σήμερα (31/10) ο κ. Μπορέλ, μέσω γραπτής ανακοίνωσης, προτρέποντας τη Μόσχα να ανακαλέσει την απόφασή της.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η αδικαιολόγητη απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στην Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών εμποδίζει την εξαγωγή των –τόσο αναγκαίων– σιτηρών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που έχει προκαλέσει από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και τον αποκλεισμό των ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών».

«Από την αρχή του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία χρησιμοποιεί ως “όπλο” τα τρόφιμα και την πείνα. Οι σκόπιμες ενέργειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής αποθεμάτων, της διακοπής της παραγωγής και της επιβολής περιορισμών στις ποσοστώσεις των εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων, έχουν επιδεινώσει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση», σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για παράταση της Πρωτοβουλίας πέρα από την τρέχουσα περίοδο που λήγει τον Νοέμβριο, ενώ, τα κράτη – μέλη θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στην παγκόσμια κρίση και θα στηρίζουν την έγκαιρη και σταθερή παράδοση ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές.

Ζοζέπ Μπορέλ: «Δε μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου»

Διαβάστε ακόμη: