Ο κ. Μπορέλ κάνει λόγο για «ιδιαίτερα βαριές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ιδίως στις πόλεις Λουχάνσκ, Σεβεροντόνετσκ, Λυσιχάνσκ και Ποπάσνα», σε γραπτή τοποθέτηση.

Η Ουκρανία πλήττεται από εντονότατες πυραυλικές επιθέσεις εδώ και εβδομάδες, ενώ πέντε άνθρωποι «έχασαν» τη ζωή τους και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν, ύστερα από σημερινές (18/04) εκρήξεις στο Λβιβ, σύμφωνα με τις Αρχές.

Η περιοχή πλησίον των συνόρων με την Πολωνία, χαρακτηρίζεται ως «καταφύγιο» αμάχων.

«Κανένα μέρος της χώρας δεν είναι ασφαλές, έπειτα από την παράλογη εισβολή του Κρεμλίνου. Μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Χαρκόβου, συνεχίζουν να δέχονται αδιάκριτες επιθέσεις, προκαλώντας περαιτέρω απώλειες ζωών αμάχων και καταστροφές υποδομών», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Δε μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου. Η Ε.Ε. επαινεί και τιμά τη δύναμη, το θάρρος και την αντίσταση του ουκρανικού λαού και στέκεται δίπλα του με πνεύμα αλληλεγγύης» υπογράμμισε, επισημαίνοντας την απόφαση παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού.

Τέλος, κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να σταματήσει «αμέσως και άνευ όρων» τις εχθροπραξίες, αποσύροντας τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό της εξοπλισμό από την Ουκρανία.