«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατή μία συμφωνία των κρατών – μελών», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε σημερινή του τοποθέτηση (16/05).
Ωστόσο, ενημέρωσε πως οι Υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με 500.000.000€ για αγορά οπλικού εξοπλισμού, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτόν τον σκοπό στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Εντωμεταξύ, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι οι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα πληρωμής, δίχως να παραβιάζουν τις επιβεβλημένες κυρώσεις στη Μόσχα.
Παράλληλα, προχώρησε σε αποστολή των αναθεωρημένων κατευθυντήριων γραμμών στις 27 χώρες, σύμφωνα με το Bloomberg· στις επικαιροποιημένες συστάσεις και βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων, οι εταιρείες οφείλουν να γνωστοποιήσουν πως οι υποχρεώσεις τους θεωρούνται «εκπληρωμένες», όταν καταθέσουν οιοδήποτε χρηματικό αντίτιμο είτε σε ευρώ, είτε σε δολάρια.
Οι Βρυξέλλες «άφησαν» ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχειας αγορών ρωσικού φυσικού αερίου.
Ύστερα από κάθε συναλλαγή, οι εισαγωγείς υποχρεούνται να προβούν σε «δήλωση» ή «σαφή αναφορά» εξέλιξής τους ως «ολοκληρωμένες», μετά την κατάθεση του χρηματικού ποσού.
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν αποτρέπουν τους παρόχους να δημιουργήσουν λογαριασμό σε συγκεκριμένη τράπεζα για πληρωμές με σκοπό την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που ορίζουν τα συμβόλαια, σύμφωνα με την ανανεωμένη οδηγία.
Ρωσία: Σε υψηλό 28 ετών το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών
Η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας κάνει λόγο για υπερτριπλασιασμό του πλεονάσματος όσον αφορά τις τρέχουσες συναλλαγές κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, σε σύγκριση με τα περυσινά δεδομένα.
Ο δείκτης «αναρριχήθηκε» στα 95.8 δισεκατομμύρια δολάρια, με την αύξηση των τιμών τόσο στο πετρέλαιο όσο και το φυσικό αέριο να ισοσταθμίζουν την «ταραχή» των επιβεβλημένων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.
Η σταθερή εισροή εσόδων από την ενέργεια και άλλου είδους εξαγωγές –σε συνδυασμό με τα αυστηρά capital controls αμέσως μετά την έναρξη της πολεμικής σύγκρουσης– στήριξαν το ρούβλι και ως συνέπεια, είχε την καλύτερη εφετινή απόδοση σε σύγκριση με κάθε άλλο εθνικό νόμισμα, μέχρι στιγμής.
Ο ρόλος των capital controls
Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, η Ρωσία προχώρησε σε επιβολή capital controls, ώστε να αποτραπούν οι ρευστοποιήσεις των επενδυτών του εξωτερικού σε περιουσιακά στοιχεία της χώρας.
Ουσιαστικά, στόχος των περιοριστικών μέτρων ήταν να διασφαλισθεί πως η ρωσική οικονομία δε θα υποστεί μαζικές εκροές κεφαλαίων και ότι το ρούβλι δε θα «διολισθήσει» σε πρωτοφανή επίπεδα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Τράπεζα απέδωσε την ανάκαμψη του ρουβλίου στα capital controls.
Το ύψος του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο και αποτελεί σημείο αναφοράς για το εμπόριο προϊόντων και επιχειρήσεων, σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1994. Το αντίστοιχο μέγεθος το πρώτο τετράμηνο του 2021 ήταν στα 27.500.000.000$.