Ράλι σχεδόν 6% σημειώνουν οι τιμές των σιτηρών στην Ευρώπη, αφού η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια σίτου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών της CME ενισχύθηκαν έως και τα 889 δολάρια ανά bushel πριν περιορίσουν τα κέρδη τους στα 878,90 δολάρια ανά bushel.

Εγκατέλειψε τη συμφωνία για τα σιτηρά η Ρωσία

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία,  για την οποία διαμεσολάβησε η Τουρκία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μετά την επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας που αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία είχε επιτρέψει στην Ουκρανία να μεταφέρει πάνω από 9 εκατομμύρια τόνους αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της από τότε που τέθηκε σε ισχύ πριν από τρεις μήνες, έχοντας σημαντική επίδραση στη συνολική ισορροπία της παγκόσμιας αγοράς. Η Ρωσία και η Ουκρανία μεταξύ τους αντιπροσώπευαν σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών πέρυσι, και ο πόλεμος μεταξύ των δύο απειλούσε να προκαλέσει ασφυξία στις προμήθειες ορισμένων από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Οι παγκόσμιες τιμές έχουν υποχωρήσει σχεδόν 30% από τότε που ξεκίνησαν οι εικασίες για μια συμφωνία, και η αναστολή της εγκυμονεί τώρα τον κίνδυνο μιας δραματικής αντιστροφής των τιμών όχι μόνο για το σιτάρι, αλλά και για το καλαμπόκι, τους ηλιόσπορους και το λάδι.

Δύσκολη στιγμή για τις αγορές

Ο Ole Hansen, στρατηγικός αναλυτής της Saxo Bank, επεσήμανε σε πρωινό σημείωμα προς τους πελάτες του ότι η αναστολή έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τις αγορές: τα στοιχεία από την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Συμβολαίων δείχνουν ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν λάβει όλο και μεγαλύτερα στοιχήματα για την πτώση των τιμών των σιτηρών τις τελευταίες εβδομάδες, με την καθαρή θέση short στα προθεσμιακά συμβόλαια σιταριού του Σικάγο να φτάνει σε υψηλό 28 μηνών την εβδομάδα μέχρι την περασμένη Τρίτη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι αυξήθηκαν επίσης κατά 2,8% σε υψηλό δύο εβδομάδων στα 698,75 δολάρια το μπούσελ, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την αμερικανική σόγια σημείωσαν άνοδο 0,9%.

Η ικανότητα της Ουκρανίας να επιτεθεί στον ρωσικό στόλο στην έδρα του προκαλεί  αμηχανία στο Κρεμλίνο, την ώρα που έχει παραδώσει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης στο Κίεβο. Τα ουκρανικά κανάλια, επικαλούμενα ανεπιβεβαίωτο βίντεο από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ισχυρίστηκαν ότι κατά την επιδρομή υπέστη σοβαρές ζημιές η φρεγάτα Admiral Makarov. Η φρεγάτα είναι η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας μετά τη βύθιση της Moskva από ουκρανική πυραυλική επίθεση τον Απρίλιο.

Διαβάστε ακόμη: