Χρειάζεται λίγος χρόνος για να δεχτεί ή να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι ο Έλον Μασκ είναι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, ειδικά μετά τα καμώματα του εκκεντρικού μεγιστάνα της τεχνολογίας.

Την μία ημέρα εμφανίστηκε με έναν νεροχύτη στα κεντρικά γραφεία του Twitter, την επόμενη απέλυσε υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη, την μεθεπόμενη απέλυσε δυο ηθοποιούς για να τρολάρει τον κόσμο και στη συνέχεια πόσταρε (και καπάκι) έσβησε fake news για τον σύζυγο της Πελόσι.

Κοινώς, δεν το λες και πολύ ελπιδοφόρο ξεκίνημα στη νέα εποχή της πλατφόρμας.

Τώρα, καθώς ο κόσμος συμβιβάζεται με τις αλλαγές που πρόκειται να έρθουν στο Twitter, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούμε και μια μαζική έξοδο διασημοτήτων, και όχι μόνο, που κόβουν τους δεσμούς με την πλατφόρμα, ο καθένας για τους λόγους του, ο Jack Dorsey φαίνεται ότι κρύβει κάτι στο μανίκι του και ότι έχει διαλέξει την ιδανική στιγμή να το «βγάλει στον αέρα».

Καλά το φανταστήκατε… Αν είστε από εκείνους που έχετε προβληματιστεί από τις εξελίξεις ή αν σκεφτόσασταν να εγκαταλείψετε το Twitter, η νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Jack, την οποία ονόμασε Bluesky, μπορεί να σας αρέσει περισσότερο καθώς ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση στα κοινωνικά μέσα.

Η νέα εταιρεία Bluesky αναφέρει στον ιστότοπο της: «Χτίζουμε το Πρωτόκολλο AT, ένα νέο θεμέλιο για την κοινωνική δικτύωση που δίνει στους δημιουργούς ανεξαρτησία από τις πλατφόρμες, στους προγραμματιστές την ελευθερία να δημιουργούν και στους χρήστες τη δυνατότητα επιλογής στην εμπειρία τους» .

Θεωρητικά ακούγεται ωραίο και ενδιαφέρον. Και, για όποιον αναρωτιέται τι ακριβώς σημαίνει μια «νέα βάση» για τα κοινωνικά, να σας ενημερώσουμε ότι η Bluesky ξεκίνησε ως μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία από το Twitter το 2019, με τον Jack να λέει τότε σε μια δήλωση του: «Το Twitter χρηματοδοτεί μια μικρή ανεξάρτητη ομάδα πέντε αρχιτεκτόνων, μηχανικών και σχεδιαστών ανοιχτού κώδικα για την ανάπτυξη ενός ανοιχτού και αποκεντρωμένου προτύπου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος είναι το Twitter να είναι τελικά πελάτης αυτού του προτύπου».

Τζακ Ντόρσεϊ: Προειδοποιεί ότι ο υπερπληθωρισμός θα αλλάξει τα πάντα

Και ενώ η ουσία της αρχικής ιδέας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απομακρύνεται με το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας όπου μια εταιρεία ελέγχει την πλατφόρμα και τους χρήστες, ενσωματώνει διάφορα διαφημιστικά οχήματα και έχει απώτερο σκοπό το κέρδος, ο Jack Dorsey προτείνει κάτι εναλλακτικό. 

Το νέο έργο του Jack Dorsey θα χρησιμοποιεί ένα Πρωτόκολλο Αυθεντικοποιημένης Μεταφοράς, ένα ομοσπονδιακό κοινωνικό δίκτυο, το οποίο διευθύνεται από πολλούς ιστότοπους αντί μόνο από έναν.

Σκεφτείτε το σαν μια αποκεντρωμένη έκδοση του Twitter, δίνοντας περισσότερο χώρο για ανοιχτές συνομιλίες σε όλες τις πλατφόρμες.

Φυσικά, χρειάστηκε χρόνος για να κατασκευαστεί η πλατφόρμα, ενώ η Bluesky αφού πέρασε τις απαραίτητες ερευνητικές φάσεις, εδώ και μια εβδομάδα κυκλοφορεί σε μια ιδιωτική beta έκδοση.

Οι χρήστες όμως μπορούν από τώρα να εγγραφούν πριν η πλατφόρμα γίνει διαθέσιμη στο κοινό και δεδομένου ότι η πρωτοβουλία είχε πάνω από 30.000 εγγραφές τη μέρα που κυκλοφόρησε, είναι ασφαλές να πούμε ότι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να δουν τι έχει να προσφέρει το νέο εγχείρημα του Dorsey είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

Παράλληλα, η εταιρεία λέει ότι αυτό που την ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές είναι η φορητότητα του λογαριασμού, η αλγοριθμική επιλογή, η διαλειτουργικότητα (αλληλεπίδραση πολλών διαφορετικών προϊόντων) και η απόδοση.

Μόνο ο χρόνος όμως θα δείξει αν θα μπορέσει να ορθώσει ανάστημα στο Twitter, αλλά ο Jack Dorsey είναι ιδιοφυία και το έχει αποδείξει

Εμείς πάντως αναρωτιόμαστε αν ο Elon Mask θα γραφτεί…

Διαβάστε ακόμη: