6 δισεκατομμυριούχοι που ξεκίνησαν από το μηδέν. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως μερικοί από τους πλουσιότερους και πιο επιτυχημένους ανθρώπους του πλανήτη, με τον προσωπικό τους πλούτο να ξεπερνά τον εγχώριο πλούτο πολλών χωρών, κατάφεραν να δημιουργήσουν τεράστιες περιουσίες βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις. Ας δούμε τους πιο γνωστούς:

 

Jan Koum, CEO of Whatsapp
Καθαρή Αξία: 10,2 δισ. δολάρια

Ο Koum γεννήθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας. Στην ηλικία των 16 ετών, μετακόμισε με την μητέρα του στην Καλιφόρνια, όπου είχαν εξασφαλίσει ένα διαμέρισμα μέσω κρατικής βοήθειας. Για να επιβιώσει, σφουγγάριζε πατώματα σε ένα τοπικό κατάστημα.

Ο Koum ήταν αυτοδίδακτος όσον στην πληροφορική και το 2009 κατάφερε να γίνει ο συνιδρυτής της μεγαλύτερής εταιρίας που παρείχε υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου, την γνωστή σε όλους WhatsApp. Η εταιρία αγοράστηκε από το Facebook για 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.

Ο ίδιος έχει πει ότι: “Το κόστος και η απόσταση δεν πρέπει να εμποδίζουν τους ανθρώπους να επικοινωνούν με τα πρόσωπα που αγαπάνε. Δεν θα ησυχάσω έως ότου όλοι, όπου κι αν βρίσκονται, αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα”.

 

Michael Dell, CEO of Dell Technologies
Καθαρή Αξία: 6,4 δισ. δολάρια

Ο Michael Dell είναι ο ιδρυτής της Dell Technologies. Είναι ένας από τους νεότερους CEO της λίστας “Fortune 500” και η καθαρή του αξία ανέρχεται στα 37,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Michael είχε ένα ενδιαφέρον για τα gadgets από νεαρή ηλικία και ξεκίνησε να δουλεύει από την τρυφερή ηλικία των 12 ετών, πλένοντας πιάτα σε ένα τοπικό κινέζικο εστιατόριο για να κερδίσει χρήματα για την συλλογή του με γραμματόσημα.

Γοητευμένος από την επέκταση της τεχνολογίας, ο Dell αγόρασε σε ηλικία 15 ετών έναν υπολογιστή Apple με σκοπό, όχι να τον χρησιμοποιήσει, αλλά να τον αποδομήσει για να δει πως τελικά δουλεύει. Παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Τέξας με ειδίκευση στη βιολογία, αλλά οι υπολογιστές ήταν η μεγάλη του αγάπη, την οποία μετέτρεψε σε μια κερδοφόρα επιχείρηση. Ξεκίνησε να πουλά υπολογιστές σε γνωστούς του στο πανεπιστήμιο ενώ σπούδαζε, πριν τα παρατήσει για να ξεκινήσει την Dell Computer Corporation.

Larry Ellison, Executive Chairman and Chief Technology Officer of Oracle Corporation
Καθαρή Αξία:86,9 δισ. δολάρια

Ισως να μην έχετε ακούσει για τον Larry Ellison, αλλά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να έχετε ακούσει για ένα λογισμικό που ονομάζεται Oracle. Γεννημένος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, από μονογονεϊκή οικογένεια, ο Larry στάλθηκε για να ζήσει μαζί με τη θεία και τον θείο του όταν ήταν παιδί.

Η μητέρα του Larry πέθανε όταν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, αλλά τα παράτησε μετά από ένα εξάμηνο. Άρχισε να εργάζεται αλλάζοντας την μια δουλειά μετά την άλλη, πριν γίνει προγραμματιστής και αναπτύξει το λογισμικό Oracle.

Jack Dorsey, CEO of Twitter
Καθαρή Αξία: 13 δισ. δολάρια

Jack Dorsey responds to criticism for fact-check links on Trump tweets - Business Insider

Ίσως δεν ξέρετε το όνομά του, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γνωρίζετε το Twitter. Ο Jack είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Twitter και έχει καθαρή αξία 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράτησε το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μετά την μεταγραφή από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μιζούρι.

Αρχικά το Twitter γελοιοποιήθηκε και επικρίθηκε ως μια πλατφόρμα για τους εγωπαθείς και τους εγωιστές. Ωστόσο με όλους τους ανθρώπους, από διασημότητες μέχρι τους Πρόεδρους της Αμερικής, να μοιράζονται τις σκέψεις τους, έχει γίνει κοινωνικοπολιτική πλατφόρμα.

Mark Zuckerberg, Chief Executive Officer of Facebook
Καθαρή Αξία: 90 δισ. δολάρια

Mark Zuckerberg | Biography & Facts | Britannica

Η ταινία του 2010, The Social Network, έδειξε το συναρπαστικό ταξίδι του Mark Zuckerberg από σπουδαστή του Χάρβαρντ στην ίδρυση του Facebook που έφερε την επανάσταση στην παγκόσμια επικοινωνία. Ήταν ένας φοιτητής που σχεδίασε ένα πρόγραμμα για τους σπουδαστές του Χάρβαρντ, όπου θα μπορούσαν να ψηφίσουν για την ελκυστικότητα των συμφοιτητών τους, το οποίο ονομάστηκε FaceMash και ήταν ο “σπόρος” μιας πλατφόρμας που θα έφερνε επανάσταση στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις παγκοσμίως.

Ο Mark παράτησε το Χάρβαρντ και το Facebook άρχισε να μεγαλώνει σε ένα κοινωνικό δίκτυο που είχε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ο ίδιος έχει καθαρή αξία που ανέρχαται σε 90 δισεκατομμύρια δολάρια.

Francois Pinault, Founder of the Luxury Group Kering and the Investment Company Artémis
Καθαρή Αξία: 42,9 δισ. δολάρια

François-Henri Pinault | Fortune

Ο Pinault είναι τώρα ο επίτιμος πρόεδρος του ομίλου μόδας Kering (πρώην PPR), αλλά κάποια στιγμή έπρεπε να εγκαταλείψει το γυμνάσιο επειδή δεχόταν πολύ άσχημο bulling επειδή ήταν φτωχός.

Ως επιχειρηματίας, ο Pinault είναι γνωστός για την τακτική του “θηρευτή”, η οποία περιλαμβάνει την αγορά μικρότερων επιχειρήσεων για ένα κλάσμα του κόστους τους όταν η αγορά καταρρέει. Τελικά ξεκίνησε το PPR, το οποίο κατέχει κορυφαίους οίκους μόδας όπως οι Gucci, Stella McCartney, Alexander McQueen και Yves Saint Laurent.

Σήμερα, κατέχει την Christie’s, την κορυφαία επιχείρηση τέχνης στον κόσμο.