Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία με την Ουκρανία για τα σιτηρά.

Η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από μια συμφωνία που εγγυάται την ασφαλή διέλευση για τα πλοία που μεταφέρουν ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία έχει πυροδοτήσει «σοβαρές ανησυχίες» για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, σε μια εποχή που ο κόσμος ήδη αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη επισιτιστική κρίση.

Παγκόσμιες ανθρωπιστικές οργανώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από τη Μόσχα να ανακαλέσει την απόφασή της, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε μείωση των εξαγωγών από την Ουκρανία θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες διεθνώς.

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έγινε τον Ιούλιο με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας και αποσκοπούσε στην αποφυγή της επισιτιστικής κρίσης και την αποκλιμάκωση του κόστους των τροφίμων.

«Ριψοκίνδυνη» η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Η Ρωσία δήλωσε τη Δευτέρα πως θα ήταν ριψοκίνδυνο για την Ουκρανία να συνεχίσει να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας τώρα που η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της από τη συμφωνία.

«Σε καταστάσεις όπου η Ρωσία λέει ότι είναι αδύνατο να εγγυηθεί την ασφάλεια της μεταφοράς σε αυτές τις περιοχές, μια τέτοια συμφωνία δεν είναι καθόλου εφαρμόσιμη, και παίρνει έναν διαφορετικό χαρακτήρα είναι πολύ πιο ριψοκίνδυνη, επικίνδυνη και χωρίς εγγυήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ επέρριψε και πάλι την ευθύνη στις ενέργειες της Ουκρανίας για τη διακοπή της συμφωνίας ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να συμβεί, κατά την άποψη της Ρωσίας, προκειμένου να συνεχιστεί η συμφωνία. Δεν εξήγησε επίσης γιατί οι μεταφορές με πλοία χωρίς την εμπλοκή της Ρωσίας θα ήταν ριψοκίνδυνες.

Πάντως, δώδεκα πλοία απέπλευσαν από ουκρανικά λιμάνια τη Δευτέρα μεταφέροντας ημερήσιο όγκο ρεκόρ αγροτικών προϊόντων δύο ημέρες μετά την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε σήμερα το Κίεβο.

Η Ρωσία παγώνει τη συμφωνία για να ασκήσει πίεση διεθνώς, υποστηρίζουν αναλυτές

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία «πάγωσε» τη συμφωνία επειδή σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τις ήττες στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας το τελευταίο διάστημα, οι οποίες την έχουν αποδυναμώσει. Σύμφωνα με την ανάλυση, οι ρωσικές δυνάμεις επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τις εξαγωγές σιτηρών ως «όπλο», μέσω του οποίου ασκούν τώρα πίεση διεθνώς υπέρ της αποδοχής των ρωσικών θέσεων.

«Ο Πούτιν χρειάζεται μέσα πίεσης καθώς τα πράγματα δεν πάνε καλά γι’ αυτόν στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, και έτσι η απειλή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης πρέπει τώρα να προστεθεί ξανά στη ρωσική εργαλειοθήκη που στόχο έχει τον εξαναγκασμό και τον εκβιασμό», σχολίασε στο twitter o Αλεξάντερ Γκαμπούεφ του Carnegie Endowment for International Peace.

Αλλά η εν λόγω τακτική θα μπορούσε και να γυρίσει μπούμερανγκ για το Κρεμλίνο, προειδοποιεί ο Γκαμπούεφ, σύμφωνα με τους New York Times.

Αστάθεια στις τιμές των σιτηρών

Η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της «προσθέτει τεράστια αστάθεια στις τιμές των σιτηρών διεθνώς», δήλωσε η Tracey Allen, αναλύτρια γεωργικών προϊόντων στην JPMorgan Chase.

Οι παγκόσμιες προμήθειες παραμένουν περιορισμένες καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, σύμφωνα με την Allen. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αυξήσουν λίγο τις εξαγωγές σιταριού, δεν θα μπορούσαν να καλύψουν πλήρως το κενό εάν η συμφωνία καταρρεύσει, αποκόπτοντας μια βασική πηγή για χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ερωτηθείς σχετικά με το μέλλον της συμφωνίας, υπογράμμισε ότι θα διατηρηθούν οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού υψηλές, σύμφωνα με το CNN.

Διαβάστε ακόμη: