search

DOCUMENTS

«Καρφώνει» ως υπεύθυνες της ύφεσης τις κεντρικές τράπεζες η Black Rock

Η είδηση είναι η ίδια η ΥΦΕΣΗ, δηλαδή η επιβεβαίωση και παραδοχή της από τον μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο

221222165407_blackrock

Όταν μέχρι και ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο ξεσπαθώνει κατά Πάουελ, Λαγκάρντ και της υπόλοιπης παρέας, ξέρεις ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Δεν είναι σίγουρα καλά για τους κεντρικούς τραπεζίτες, αφού -μην κοροϊδευόμαστε- αυτοί δεν είναι παρά υπάλληλοι της κάθε Black Rock. Κι όταν το αφεντικό σε αδειάζει δημόσια, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο για τον πελάτη: ότι το μαγάζει πάσχει, αλλά ο μαγαζάτορας απλώς θα τα ρίξει στο προσωπικό, και θα συνεχίσει από Δευτέρα ενδεχομένως με νέα πρόσωπα αλλά με την ίδια άρρωστη πολιτική, μέχρι να κλείσει το μαγαζάκι…

Αυτό είναι και το νόημα αυτού του άρθρου. Στην πραγματικότητα δε δίνουμε δεκάρα για το τι λέει η BlackRock κι ο οποιοσδήποτε επενδυτικός κολοσσός ή τιποτένιος αναλυτής τσαρλατάνος, σχετικά με το τι θα κάνουν οι αγορές και πως θα πάει η οικονομία. Αν πραγματικά ήθελαν το καλό μας και την “έγκαιρη προειδοποίηση”, θα το έκαναν αρκετά χρόνια πριν, ή ακόμη και μέσα στην πανδημία, όταν όλοι μαζί σφύραγαν ανέμελα και δεν έβλεπαν πουθενά στον ορίζοντα πληθωρισμό (και άρα το μπάχαλο της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών). Όχι, είχαν πολλές ευκαιρίες να μας προετοιμάσουν, και όχι, δεν τους χρειαζόμαστε άλλωστε.

Ο λόγος που δημοσιεύουμε το δήθεν ξεσπάθωμα της Black Rock στα κατά τα άλλα φιλαράκια της, είναι διότι μας δίνει το μεγάλο σινιάλο για τη μακροπρόθεσμη πορεία της δυτικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Η Black Rock μόλις μαρτύρησε πως πράγματι, έχει ήδη ξεκινήσει μια πρωτοφανή ύφεση για την οποία φυσικά και ευθύνονται οι κεντρικές τράπεζες, και ο μέσος νοικοκύρης καλά θα κάνει να βγει εκτός κεφαλαιαγορών αυτή τη στιγμή, αν δε θέλει να χάσει και τα λίγα που του απέμειναν.

Η Black Rock “δίνει” τους Πάουελ και Λαγκάρντ, λέγοντας “ΑΥΤΟΙ φταίνε για την ύφεση”, αλλά δεν είναι αυτή η είδηση. Ξέρουμε ποιοι φταίνε. Η είδηση είναι η ίδια η ΥΦΕΣΗ, δηλαδή η επιβεβαίωση και παραδοχή της από το μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο. Μη ξεχνάτε πως μαζί με την Vanguard, αυτές οι δύο κάνουν κουμάντο κυριολεκτικά στα πάντα όσον αφορά τις ζωές μας, από το τι τρώμε και παρακολοθούμε στα social media, μέχρι ποια κόμματα ψηφίζουμε (γενικώς ό,τι καταναλώνουμε), αφού μόνο αυτές οι δύο εταιρίες κατέχουν τα πλειοψηφικά πακέτα των εταιριών που ηγούνται σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους.

Φυσικά λοιπόν και φταίνε σε μεγάλο βαθμό για ό,τι ζούμε και θα ζήσουμε. Κατά κάποιο τρόοπο οι ίδιες επιλέγουν τους “υπαλλήλους” τους, είτε αυτοί είναι τραπεζίτες, είτε… πρωθυπουργοί. Επομένως είναι το λιγότερο υποκριτικό να “καρφώνουν” τους ίδιους άχρηστους που διόρισαν για να τρέξουν το μαγαζί. Και κατ’ επέκταση θα ήταν χαζό, πόσο μάλλον από εμάς, να αναπαράγουμε αυτήν την υποκρισία.

Όμως έχει τεράστια σημασία το ότι η Black Rock βγαίνει τώρα μπροστά και ουσιαστικά παραδέχεται το μπάχαλο που δημιούργησαν οι εγκληματικές νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, στον απόηχο της κρίσιμης απόφασης για τα επιτόκια.

Την Τετάρτη λοιπόν ο Πάουελ σε μια ακόμη αστεία συνέντευξη Τύπου της Fed (FOMC) επιβεβαίωσε την αύξηση επιτοκίων (με τη Λαγκάρντ και ΕΚΤ να ακολουθεί την επομένη), ουσιαστικά δίνοντας σινιάλο πως ο πληθωρισμός δε δείχνει ακόμη να κατεβάζει ταχύτητα. Και άρα οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να πατήσουν ακόμη πιο δυνατά τα φρένα, πυροδοτώντας μια βαθύτερη ύφεση (που έτσι κι αλλιώς έχει αρχίσει), προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η οικονομία. Όλα αυτά με τίμημα φυσικά τις πρωτοφανείς στερήσεις που θα αντιμετωπίσει ο δυτικός κόσμος.

fed ύφεση

Μακριά από μετοχές και ομόλογα συνιστά ο επενδυτικός κολοσσός

Οι κεντρικές τράπεζες δεν θα διστάσουν να βυθίσουν την οικονομία και τις αγορές σε πρωτόγνωρα υφεσιακά επίπεδα και για αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν μακριά από μετοχές και ομόλογα, υποστηρίζει στο τελευταίο ενημερωτικό σημείωμά του ο επενδυτικός κολοσσός. Μείωση του πληθωρισμού σημαίνει συντριβή της ζήτησης και… ύφεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Black Rock αναμένει από τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, παρά το ότι η οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται. Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει καθώς η αγορά αναμένει περικοπές επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με την καμπύλη αποδόσεων να αντιστρέφεται έτι περαιτέρω.

Σύμφωνα με τον οίκο, αυτό αντικατοπτρίζει, εσφαλμένα, την ελπίδα για επιστροφή στο παλιό playbook περί ύφεσης… και την επιμονή στα ομόλογα και σύσταση underweight για τις μετοχές.

«Οι αγορές προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων από τα μέσα του 2023 επειδή εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα σπεύσει προς διάσωση όταν χτυπήσει η ύφεση – το παλιό playbook.

Αυτή η άποψη έχει κάνει τις καμπύλες αποδόσεων των ΗΠΑ πιο ανεστραμμένες από ποτέ, με τις αποδόσεις των 5ετών ομολόγων να υποχωρούν περισσότερο από τις αποδόσεις 2ετών και 10ετών.Αυτό ενισχύει τις μετοχές…

Ο πληθωρισμός θα μειωθεί, αλλά θα παραμείνει μακριά από τον στόχο του 2%. Βλέπουμε, λοιπόν, τις κεντρικές τράπεζες να ζουν με επίμονα πληθωρισμό πάνω από τον στόχο – και δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν τα επιτόκια τόσο γρήγορα όσο αναμένουν οι αγορές» αναφέρει η Black Rock.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, έρχονται υφέσεις… Οι αυξήσεις της Fed προκάλεσαν πτώση στις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, ενώ οι επιχειρήσεις περιόρισαν τα επενδυτικά σχέδιά τους.

Το ποσοστό αποταμίευσης των ΗΠΑ έφτασε σε χαμηλό 17 ετών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η Black Rock, οι καταναλωτές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξαντλήσουν τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις τους το επόμενο έτος.

«Στην Ευρώπη, βλέπουμε τα υψηλότερα επιτόκια να εντείνουν τον οικονομικό πόνο από το ενεργειακό σοκ. O πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά», εκτιμά ο επενδυτικός κολοσσός, καθώς οι τιμές στην Ενέργεια τείνουν να σταθεροποιηθούν… Ωστόσο, το φρένο στην ακρίβεια θα έχει ως αποτέλεσμα βαθύτερη ύφεση.

«Πιστεύουμε ότι η Fed θα πρέπει να κλείσει σύντομα το χάσμα μεταξύ του πού λειτουργεί η οικονομία και του πού μπορεί να λειτουργήσει άνετα, δεδομένων αυτών των περιορισμών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες να αντιστρέφουν την πορεία τους μειώνοντας τα επιτόκια. Δεν θα υπάρξουν διασώσεις, μόνο υφέσεις. Βέβαια, το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών της αγοράς και των προθέσεων της Fed θα αρχίσει να κλείνει με την πάροδο του χρόνου».

Συμπέρασμα: Τα ομόλογα δεν θα βοηθήσουν στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων, ενώ δίνουμε σύσταση underweight για τις μετοχές. Πιθανή νέα άνοδος στα χρηματιστήρια κάποια στιγμή το 2023, καταλήγει η Black Rock.

Διαβάστε ακόμη: