Ολοκληρώθηκε χθες, αργά το απόγευμα, η πώληση του ποσοστού που κατέχει ο Όμιλος ΟΤΕ στην Otesat-Maritel (94,09%) στην Orbyt Global, ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο κλάδο.

Παρά την ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν ανακοινώθηκε το μέγεθός της, ωστόσο με βάση τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της Otesat-Maritel κινείται στην περιοχή των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Otesat-Maritel δραστηριοποιείται στην παροχή δορυφορικών ναυτιλιακών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία και είναι ένας από τους κύριους παρόχους στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά.

Οι υπηρεσίες του ΟΤΕ

Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες Inmarsat, Iridium και VSAT, καθώς και ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές λύσεις στην ελληνική και παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία συνδυάζοντας σταθερά, κινητά, δορυφορικά δίκτυα και εφαρμογές πληροφορικής. Επίσης, παρέχει κινητές δορυφορικές υπηρεσίες για επίγειους χρήστες (εταιρείες ή ιδιώτες) και κυβερνητικούς οργανισμούς.

Ο κύκλος εργασιών της Otesat – Maritel πέρυσι διαμορφώθηκε σε 23,37 εκατ. έναντι 23,77 το 2022, τα λειτουργικά αποτελέσματα προ φόρων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων ήταν κέρδη 890,3 χιλ. έναντι 811,1 χιλ. και τα κέρδη προ φόρων 609,03 χιλ. έναντι 1.294 χιλ. το 2022.

Τα διεθνή γραφεία

Η Orbyt Global δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα των ναυτιλιακών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ενώ διατηρεί γραφεία σε Ελλάδα, Γερμανία (Αμβούργο) και Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με πηγές του ΟΤΕ ο τομέας των ναυτιλιακών τηλεπικοινωνιών δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητες του Ομίλου, ο οποίος επικεντρώνεται πλέον πρωτίστως στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών αλλά και στην επέκταση των υποδομών 5G.

Η επιτάχυνση των επενδύσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και συνεχής ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας (FTTH) αποτελούν βασικές στρατηγικές του ΟΤΕ

Παράλληλα, ο τομέας των δορυφορικών ναυτιλιακών τηλεπικοινωνιακών απαιτεί σημαντικές επενδύσεις ώστε να ακολουθηθούν οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, οπότε κρίθηκε πρόσφορα η πώληση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Άλλωστε, όπως ανέφερε σαν βασική του στρατηγική ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Κώστας Νεμπής, κατά το τελευταίο conference call μετά την ανακοίνωση των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων, είναι πλέον η επιτάχυνση των επενδύσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και συνεχής ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας (FTTH) του ΟΤΕ, παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητες όπως το δίκτυο 5G και η συνδρομητική τηλεόραση.

Διαβάστε ακόμη: