Η έλλειψη υπερπολυτελών διαμερισμάτων στο Τόκιο, μια πόλη γεμάτη απολαυστικές επιλογές αγορών, έχει μπερδέψει εδώ και καιρό τους ξένους επενδυτές.

Αλλά αυτό αρχίζει να αλλάζει καθώς οι νέες αναπτύξεις με εκπληκτική θέα, πισίνες και 24ωρη υπηρεσία εξυπηρέτησης για τους ενοίκους, προσελκύει εκ νέου το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων αγοραστών που εκμεταλλεύονται το ασθενέστερο γιεν και τα χαμηλά επιτόκια.

Οι νέες αναπτύξεις

Στο «The Kita», ένα συγκρότημα που σχεδιάστηκε από τον βραβευμένο αρχιτέκτονα Kengo Kuma, το ρετιρέ με πισίνα στον τελευταίο όροφο πουλήθηκε πρόσφατα για περίπου $50 εκατ. σύμφωνα με την εταιρεία ανάπτυξης Westbank Corp με έδρα το Βανκούβερ.

Το διαμέρισμα συνολικής επιφάνειας 507 τετραγωνικών μέτρων έχει θέα στο καταπράσινο δάσος που περιβάλλει τον κοντινό ναό Meiji. Αυτή η συμφωνία ακολούθησε την έναρξη των πωλήσεων για το «Mita Garden Hills» των συνολικά 1.002 διαμερισμάτων από την κορυφαία εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων Mitsui Fudosan Co., όπου ένα διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων βγήκε προς πώληση για 590 εκατ. γιεν ($4,1 εκατ.) τον Φεβρουάριο.

Οι πωλήσεις αυτές θεωρήθηκαν και ως ένας από τους λόγους που η μέση τιμή πώλησης νέων διαμερισμάτων στην περιοχή του Τόκιο διπλασιάστηκε σε ετήσια βάση τον μήνα Μάρτιο.

Οι αξίες έχουν μετριαστεί σε σχέση με το παρελθόν, αλλά εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά 60% τον Απρίλιο και 48% τον Μάιο, σύμφωνα με το Real Estate Economic Institute.

«Η αγορά εδώ είναι ανεπαρκής. Γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη ζήτηση», δήλωσε ο Tetsuya Kaneko, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία ακινήτων Savills. «Επίσης, σε αυτό βοήθησε και το πλήρες άνοιγμα των συνόρων».

Οι πλούσιοι της Ιαπωνίας, που αναζητούν ιδιωτικότητα και έχουν ανοιχτή χρηματοδότηση από τράπεζες, συχνά στρέφονται σε συμφωνίες εκτός αγοράς στις οποίες τα ακίνητα δεν είναι καταχωρημένα σε λίστες προς πώληση.

Με τα νέα, high-end διαμερίσματα, οι developers τείνουν να καλύπτουν τις λεπτομέρειες των τιμών με μυστικότητα. Όμως οι εντυπωσιακές τιμές των μεγάλων, πολυτελών αναπτύξεων δεν παραμένουν μυστικές για πολύ.

Αργότερα εφέτος, η Mori Building Co. θα ολοκληρώσει το έργο Azabudai Hills κοντά στην κεντρική συνοικία του Roppongi.

Από τις 1.400 πολυτελείς κατοικίες, οι 91 είναι με το σήμα Aman. Ένα ρετιρέ στον πύργο των 64 ορόφων έχει ήδη πωληθεί για περίπου 20 δισ. γιεν σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για ένα ιαπωνικό διαμέρισμα, σύμφωνα με την Savills.

Νέες περιοχές

Για τους εκατομμυριούχους με πιο μικρά «βαλάντια», το Toranomon Hills Residential Tower, μια άλλη ανάπτυξη της Mori, διαθέτει ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων με θέα στον Πύργο του Τόκιο προς μεταπώληση στα 890 εκατ. γιεν, σύμφωνα με μεσίτες της αγοράς.

Η Mori πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη έργων μικτής χρήσης στο κέντρο του Τόκιο.

Το «Roppongi Hills», για παράδειγμα το οποίο λειτούργησε το 2003, θεωρείται ότι εισήγαγε την ελκυστικότητα των πολυκατοικιών στους πλούσιους αγοραστές κατοικιών της Ιαπωνίας. Παραδοσιακά, πολλοί από αυτούς απέφευγαν τέτοιου είδους ιδιοκτησίες, προτιμώντας ήσυχες, αυτόνομες κατοικίες στις δυτικές συνοικίες του Τόκιο.

Όσοι ήθελαν το δικό τους σπίτι στην πόλη συχνά διάλεγαν διακριτικά σπίτια σε σχετικά ήσυχες γειτονιές όπως το Hiroo και το Azabu, αντί για διαμερίσματα σε κεντρικές επιχειρηματικές περιοχές.

Η «στροφή» αυτή ήταν αργή, αλλά η Savills λέει ότι η συγκέντρωση των σπιτιών των στελεχών έχει σίγουρα μετακινηθεί από τις εξωτερικές γειτονιές σε περιοχές όπως το Shinjuku και το Roppongi.

Οι πλούσιοι Ασιάτες

Η εταιρία ακινήτων Post Lintel Investment Management, με έδρα το Τόκιο, η οποία συνεργάζεται με family funds και άλλα ταμεία, έχει δει τις συναλλαγές της σε πολυτελείς κατοικίες να αυξάνονται κατά περίπου 40% τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι πλούσιοι πελάτες της εταιρείας από το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και την Ταιβάν επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους και να βρουν «καταφύγιο» από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από την Κίνα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρίας Joey Yang.

Πολλοί από αυτούς τους πλούσιους Ασιάτες αγοραστές πληρώνουν σε μετρητά ή εξασφαλίζουν δάνεια χαμηλού επιτοκίου από ξένες τράπεζες με τοπικά υποκαταστήματα. Υπάρχουν λίγοι περιορισμοί στην ιδιοκτησία ξένων ακινήτων στην Ιαπωνία και το αδύναμο γιεν δίνει επίσης μεγάλη έκπτωση.

«Το γιεν είναι φθηνότερο και έχει παραμείνει έτσι, το πολιτικό κλίμα στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ ωθεί πολλούς ανθρώπους να μεταφέρουν τα χρήματά τους έξω και κοιτάξτε τους φόρους που έχει επιβάλει η Σιγκαπούρη στους ξένους αγοραστές», δήλωσε η Zoe Ward, CEO της Japan Property Central KK.

Τα super – prime ακίνητα

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο ορισμός της πολυτελούς ακίνητης περιουσίας είναι διαφορετικός σε κάθε χώρα, στην Ιαπωνία, ο όρος συνήθως ισχύει για διαμερίσματα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων, αν και μικρότερες μονάδες που κοστίζουν μερικά εκατομμύρια δολάρια μπορούν ακόμα να θεωρηθούν υψηλού επιπέδου, εάν τα κτίριά τους διαθέτουν ανέσεις όπως π.χ γυμναστήρια, υπηρεσίες θυρωρείου, πισίνα κ.ά.

Τα λεγόμενα «Super – prime» ακίνητα αναφέρονται σε ακόμη πιο αποκλειστικές κατοικίες που εξυπηρετούν τους υπερπλούσιους και συνήθως πωλούνται για πάνω από $10 εκατ. Ανεξάρτητα από την κατηγορία, τα πολυτελή διαμερίσματα του Τόκιο θεωρούνται πιο προσιτά από συγκρίσιμες αγγελίες πώλησης σε άλλες πόλεις του κόσμου.

Ένας υποψήφιος αγοραστής που έχει στην… τσέπη του $1 εκατ. μπορεί να αγοράσει διπλάσιο ακίνητο (σε τετραγωνικά μέτρα) στο Τόκιο από ό,τι στη Νέα Υόρκη και τρεις φορές περισσότερο από ό,τι στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πλούτου της Knight Frank για το 2023.

Διαβάστε ακόμη: