Συνεχίζει την “ελεύθερη” πτώση του το γιεν έναντι του δολαρίου φθάνοντας σήμερα σε χαμηλά 24 ετών καθώς το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων διευρύνθηκε αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ οδήγησαν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε νέα υψηλά.

Το δολάριο αυξήθηκε έως και τα 135,22 γιεν, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998, έχοντας σημειώσει άνοδο για επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις. Πριν λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ιαπωνίας είχε εκφράσει την ανησυχία της για την εξέλιξη αυτή λέγοντας ότι “θα παρακολουθεί και θα συντονίζει στενά τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, και τις επιδράσεις τους στην οικονομία και στις τιμές, με ισχυρή αίσθηση του επείγοντος”.

Οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό θα παραμείνουν στο επίκεντρο και αυτή την εβδομάδα. Η Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια στις συνεδριάσεις τους και υπάρχει πιθανότητα η Τράπεζα της Ελβετίας να κάνει το ίδιο.

Αγορά κρατικών ομολόγων

Ωστόσο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναμένονται μικρές αλλαγές από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία δήλωσε ότι θα αγοράσει 500 δισεκατομμύρια γιεν (3,70 δισεκατομμύρια δολάρια) ιαπωνικά κρατικά ομόλογα την Τρίτη ως μέρος της πολιτικής της να διατηρήσει τις αποδόσεις αναφοράς 10 ετών εντός 0,25 ποσοστιαίων μονάδων από το 0% που ήταν ο στόχος.

Αντίθετα, η απόδοση του 10ετούς έτους αναφοράς των ΗΠΑ άγγιξε το 3,2% νωρίς στη σημερινή συνεδρίαση έχοντας κερδίσει σχεδόν 12 μονάδες βάσης την Παρασκευή. Η απόδοση δύο ετών των ΗΠΑ αύξησε τα κέρδη της Παρασκευής στο 3,194%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2007.