Οι ρυθμιστικές αρχές που ελέγχουν τη λειτουργία των τραπεζών στις ΗΠΑ αποκάλυψαν την Τρίτη σχέδια να αναγκάσουν τις περιφερειακές τράπεζες να εκδώσουν χρέη για να προστατεύσουν τους καταθέτες σε περίπτωση περισσότερων πτώχευσης.

Όλες οι αμερικανικές τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα υπόκεινται στη νέα απαίτηση, η οποία τις αναγκάζει να διατηρούν ένα στρώμα μακροπρόθεσμου χρέους που θα απορροφούσε ζημίες σε περίπτωση κατάσχεσης της κυβέρνησης, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών απο το Γραφείο του Ελεγκτή του Νομίσματος, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων.

Ο Πρόεδρος του FDIC Gruenberg έδειξε τις προθέσεις του τον περασμένο μήνα σε μια ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings.

Σε γενικές γραμμές, η πρόταση λαμβάνει μέτρα που ισχύουν για τα μεγαλύτερα ιδρύματα — γνωστά στον κλάδο ως παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες ή GSIB — μέχρι το επίπεδο των τραπεζών με περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό περιλαμβάνει βήματα για την αύξηση των επιπέδων του μακροπρόθεσμου χρέους που κατέχουν οι τράπεζες.

Στόχος να αποθαρρυνθεί η επικίνδυνη συμπεριφορά

Έτσι αφαιρείται ένα κενό που επιτρέπει στις μεσαίες τράπεζες να αποφύγουν την αναγνώριση της μείωσης των διαθεσίμων ομολόγων που διακρατούν και αναγκάζοντάς τες να καταλήξουν σε πιο ισχυρές συνθήκες διαβίωσης ή σχέδια εξυγίανσης που θα απαιτούνταν ως αποτέλεσμα σε περίπτωση αποτυχίας.

Ο Gruenberg είπε επίσης ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα εξετάσουν την ενημέρωση των δικών τους οδηγιών για την παρακολούθηση κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής συγκέντρωσης ανασφάλιστων καταθέσεων, καθώς και αλλαγές στην τιμολόγηση της ασφάλισης καταθέσεων για να αποθαρρύνουν την επικίνδυνη συμπεριφορά.

Οι αναλυτές έχουν επικεντρωθεί στις απαιτήσεις χρέους, επειδή αυτή είναι η πιο σημαντική αλλαγή για τους μετόχους των περιφερειακών τραπεζών.

Το θέμα της αύξησης των επιπέδων χρέους είναι έτσι ώστε, εάν οι ρυθμιστικές αρχές χρειαστεί να δεσμεύσουν μια μεσαίου μεγέθους τράπεζα, να υπάρχει ένα στρώμα κεφαλαίου έτοιμο να απορροφήσει ζημιές πριν απειληθούν οι ανασφάλιστοι καταθέτες, είπε ο Gruenberg στην ομιλία της 14ης Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμη: