Μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε με σημαία τις διαρθρωτικές και ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις με στόχο να γίνει η χώρα ο πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως διατυμπάνισε με παρρησία (και αρκετή επιτυχία τότε) ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, πλέον δείχνει να έχει παραδοθεί στο… φόβο και τον πανικό των δημοσκοπήσεων, εντρυφώντας σε λαϊκίστικες λογικές και πρακτικές άλλων εποχών.

Επιβεβαιώνοντας – εμμέσως πλην σαφώς – ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ενεργειακή κρίση ή τουλάχιστον σε μια περίοδο εξαιρετικά μεγάλης αναταραχής στον τομέα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες μιλώντας στο ΣΚΑΪ την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγικών εταιρειών.

Πρόκειται για το δεύτερο «χτύπημα» που λαμβάνει χώρα μέσα σε λίγες εβδομάδες στο χώρο της ενέργειας καθώς είχε προηγηθεί η έκτακτη εισφορά στα υπερ(κέρδη) των διυλιστηρίων που αντιστοιχεί περίπου στα 300 εκατ. ευρώ, με στόχο να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Πολιτικά, το Μαξίμου φαίνεται ότι ζύγισε την ανάγκη στήριξης του φιλολαϊκού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη υψηλότερα από την ανάγκη διατήρησης του φιλεπενδυτικού προφίλ της χώρας, επιλέγοντας για δεύτερη φορά σε λίγες εβδομάδες να υπονομεύσει και να παραβιάσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, με φορολογική επιδρομή στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Η ενέργεια αυτή φυσικά στοχεύει στο να δημιουργήσει «κουμπαρά» και κεφαλαιακή «κάβα» για να δοθεί σε παροχές, όμως πλήττει την αξιοπιστία της ελεύθερης αγοράς, υποσκάπτει τη λειτουργία του χρηματιστηρίου, ακυρώνει γενικές συνελεύσεις και θεσμικές αποφάσεις, στην ουσία παρεμβαίνει με… βίαιο τρόπο ως κριτής και δικαστής για το ποια κέρδη είναι «δίκαια» και ποια υπερβολικά στην αγορά.

Λογικές και πρακτικές που κάθε άλλο παρά συνάδουν με μια κυβέρνηση που (το 2019) εκλέχθηκε με σημαία το μεταρρυθμιστικό προφίλ και την ορθολογική διαχείριση σε όλα τα επίπεδα.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τις τελευταίες δέκα ημέρες είδαμε τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικού. Αυτό, σημείωσε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η στρέβλωση της αγοράς θα χτυπήσει τους λογαριασμούς του Αυγούστου.

Οι παραγωγοί είδαν ουρανοκατέβατα κέρδη, οπότε προχωράμε σε έκτακτη προσωρινή φορολόγηση των υψηλών κερδών για δυο μήνες.

Επιβάλλουμε έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας, προκειμένου να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του Αυγούστου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί ενέργειας τάσσονται κατά αυτής της απόφασης, καθώς θεωρούν ότι είναι μια παρά φύση παρέμβαση και μάλιστα με στοιχεία πανικού, ενώ «δαιμονοποιεί» και βάζει στο… κάδρο με αρνητικό τρόπο έναν ολόκληρο κλάδο που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι πρόκειται για πολύ βεβιασμένη κίνηση που στοχεύει σε πολιτικά – κομματικά οφέλη αδιαφορώντας για το γεγονός ότι υπονομεύει την αξιοπιστία της λειτουργίας της αγοράς, που τόσο ευαγγελίζονταν – πριν εκλεγεί – η παρούσα κυβέρνηση.

Παράλληλα, ανεξάρτητοι παρατηρητές επισημαίνουν με έμφαση ότι η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο επιδοματικής πολιτικής, δείχνοντας ότι «τρέχει» πίσω από τις εξελίξεις, αντί να τις οδηγεί, αντί να χαράσσει νέους δρόμους, στην προσπάθεια αλλαγής κουλτούρας και των πολιτών – ψηφοφόρων.

Χρηματιστήριο: Προς εβδομαδιαία άνοδο στον απόηχο της Standard & Poor's

Μεγάλες πιέσεις των ενεργειακών μετοχών στο Χ.Α.

Εισηγμένες όπως ΔΕΗ, Μetlen, HelleniQ Energy και Motor Oil επηρεάστηκαν αρνητικά χθες καθώς διαθέτουν δραστηριότητα στη χονδρική αγορά ενέργειας, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή αντίδραση της αγοράς και των μετοχών του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, μετά την οριστικοποίηση του μέτρου το απόγευμα στην τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Χθες, και μόνο στη φημολογία, οι μετοχές ενέργειας αλλά και οι μετοχές βιομηχανίας, με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, υποχώρησαν.

Στην κορυφή των πιέσεων από πλευράς ενεργειακών μετοχών βρέθηκε η ΔΕΗ που κατέγραψε απώλειες κατά 2,58% κλείνοντας στα 11,32 ευρώ, ενώ ήταν η τρίτη κατά σειρά αρνητική συνεδρίαση για τη μετοχή, καθώς τη Δευτέρα είχε χάσει 1,11% και την περασμένη Παρασκευή -1,43%.

Η ElvalHalcor ως ενεργοβόρος βιομηχανία υποχώρησε κατά 2,55% λόγω της ευρύτερης σύγχυσης αναφορικά με τα μέτρα που θα παρθούν, ενώ η Metlen έχασε 2,51% πέφτοντας στα 35,78 ευρώ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 26 Ιουνίου.

Η μετοχή της Viohalco υποχώρησε κατά 2,45%, ενώ ο τίτλος της HelleniQ Energy έχασε 1,70% της αξίας της, κλείνοντας για 5η συνεχή συνεδρίαση αρνητικά και σε νέα χαμηλά 5μήνου, έχοντας απολέσει σε αυτές τις συνεδριάσεις πάνω από 0,80 ευρώ ανά μετοχή.

Η μετοχή της Motor Oil επίσης πιέστηκε σημαντικά χάνοντας 1,64% υποχωρώντας ξανά κάτω από τα 23 ευρώ, ενώ η Ελλάκτωρ κατέγραψε απώλειες 1,52% πέφτοντας στα 2,59 ευρώ. Στο χώρο του Mid Cap η AVAX έκλεισε με απώλειες 2,46%, οπότε τα κέρδη από την αρχή του Ιουλίου περιορίστηκαν στο +5,15%.

Έτσι, σύσσωμη η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τη σημερινή αντίδραση των μετοχών του ενεργειακού τομέα και κυρίως όσων έχουν καθετοποιημένη παρουσία στον κλάδο.

Διαβάστε ακόμη