Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανακοινωσε την απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει τους κυμαινόμενους λογαρισμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μετά από τις μεγάλες ανατιμήσεις του τελευταίου διαστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα από την άνοδο των τιμών του ρεύματος. Την αναλυτική παρουσίαση των μέτρων αναμένεται να κάνει αύριο το πρωί ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ  λέγοντας ότι ήταν ένα αγριο συμβάν. «Η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες μας. Πολιτική βία και τρομοκρατία είχαμε και στην πατρίδα μας. Επιτυχία δημοκρατίας είναι να επιλύει διαφωνίες πολιτικά. Είμαστε αντίπαλοι και όχι εχθροί, το έχω πει πολλές φορές. Καλό όλοι να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό που συμβαίνει. Πολιτικές ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε που ακούστηκαν στην πατρίδα μας δεν έχουν θέση» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι προφανώς υπάρχει τοξικότητα και στην πατρίδα μας. Είδαμε χθες αδιανόητες αναφορές Πολάκη κατά μίας γυναίκας, δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δυστυχώς ο Πολακισμός θέση στο νέο λεξικό Μπαμπινιώτη.

Αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση Αυγενάκη λέγοντας ότι εκεί υπήρξαν άμεσες κυρώσεις, με συνοπτικές διαδικασίες και τέθηκε εκτός ΚΟ.

Για την υπόθεση Novartis 

Δικαιώνεται αυτό που είχαμε πει για πολιτική συνομωσία. Δόθηκαν πολλά λεφτά προκειμένου κάποιοι να επιτελέσουν ρόλο τους ως προστατευμένοι μάρτυρες μόνο που αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα. Πολύ καλά κάνουν και ζητούν να βγουν οι κουκούλες, δεν ξεχνάμε τι έγινε. Η Δικαιοσύνη θα το αποφασίσει. Υπάρχουν στοιχεία που της επιτρέπουν να το κάνει. Αυτό που έγινε από ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι αθλιέστερο έχω δει στην πολιτική. Δέκα πολιτικά πρόσωπα να στοχοποιούνται για μία υπόθεση στημένη από την αρχή έως το τέλος.

Για τα αποτελέσματα των εκλογών είπε ότι δεν ήταν θέμα προσώπων. «Είμαστε κυβέρνηση που εκλέχθηκε για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Αυτές υλοποιούμε. Ορίζοντας μας η τετραετία» ανέφερε.

Για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τις τελευταίες 10 ημέρες τεράστια έξαρση τιμών στη χονδρική ενέργεια σε όλη την νοτιοανατολική ευρώπη. Το αποτέλεσμα από αυτή τη στρέβλωση της αγοράς είναι ότι θα χτυπήσει λογαριασμούς ρεύματος Αυγούστου και κέρδη στους παραγωγτούς. Έκτακτο τέλος της κυβέρνησης στους παραγωγούς ώστε να ανακουφίσουμε τους πολίτες στους λογαριασμούς του Αυγούστου. Δείτε το ως έκτακτη φορολόγηση για να επιδοτηθεί το τέλος δύο μήνες . Σκυλακάκης σε συνέντευξη τύπου παραπάνω πληροφορίες.

Σημείωσε επίσης ότι αντιμετωπίζουμε στρέβλωση ευρωπαϊκή και επειδή δεν μπορούμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα λαμβάνουμε μέτρα.

Για τον πληθωρισμό είπε ότι είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, ένα δομικό πρόβλημα. «Αρχίζουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση τιμών. Είναι μια πρώτη θετική ένδειξη. Εκτιμώ ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κι άλλο. Σε ένα βαθμό δούλεψαν τα μέτρα. Υπάρχουν φαινόμενα καρτελοποίησης στην αγορά που οφείλει να ελέγξει η επιτροπή ανταγωνισμού».

Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να πέσουν οι τιμές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε το εισόδημα των νοικοκυριών. Κεντρικός στόχος πολιτικής μας η αύξηση των μισθών».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ.«Δεν μπορώ να υιοθετήσω ένα μέτρο που θα στερήσει χρήματα από προϋπολογισμό και θα είναι αναποτελεσματικό» σημείωσε.

Σε ερώτηση αν θα έχει πακέτο παροχών στη ΔΕΘ είπε «θα απογοητεύσω όσους πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος να έρθω στη ΔΕΘ  σαν Άη Βασίλης. Η προσήλωση στη δημοσιονομική τάξη είναι δεδομένη για αυτή την κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για τις αυξήσεις στις τιμές στα ακτοπλοϊκά είπε ότι είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί πολύ, «Αναζητούμε στοιχεία και αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η επιτροπή ανταγωνισμού θα το κάνουμε. Δεν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις από πέρσι, έχουμε όμως μεγάλη αύξηση σε σχέση με πριν 4 χρόνια. Μας απασχολεί διότι θέλουμε συμπολίτες να μπορούν να κάνουν διακοπές».

Υγεία: Με δύο εφημερίες τον μήνα θα λυθεί το πρόβλημα

«Το ζήτημα της υποστελέχωσης σε ορισμένα νοσοκομεία μπορεί βραχυπρόθεσμα να λυθεί χωρίς ακραία μέτρα. Υπάρχει πρόβλημα σε ορισμένα νοσοκομεία για να καλύψουμε εφημερίες. Με δύο εφημερίες το μήνα μπορεί να λυθεί. Πριν λάβουμε δραστικά μέτρα ζητώ να αναλογιστούν όλοι την κοινωνική ευθύνη. Πριν φτάσουμε να αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο σκληρά μέτρα κάνω έκκληση σε τοπικούς ιατρικούς συλλόγους. Θα στηρίξω το υπουργείο Υγείας σε αυτή την επιλογή. Κάνω μία τελευταία έκκληση και το τονίζω να λυθεί συναινετικά, ωραία το θέμα αυτό. Διαφορετικά έχουμε εργαλεία να το λύσουμε. 2 με 3 εφημερίες το μήνα τις οποίες πληρώνουμε αδρά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι χρειαζόμαστε περισσότερους παθολόγους, ακτινολόγους. «Έχουμε βελτιώσει τις απολαβές των γιατρών. Δώσαμε αύξηση 10% το 23. Αυξήσαμε 20% τις εφημερίες. Το όποιο ευρώ εξοικονομούμε πρέπει να διαλέξουμε που θα το διοχετεύσουμε. Προτεραιότητα μας είναι η αύξηση απολαβών ιατρών και γι’ αυτό δώσαμε τη δυνατότητα να εκτελούν και ιδιωτικό έργο. Αυτή είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση.

Διαβάστε ακόμη