Σήμερα (31/01), ο Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε ότι το Κίεβο πρόκειται να παραλάβει «από 120 έως 140 βαρέα άρματα μάχης», κατά το «πρώτο κύμα» εφοδιασμού από δώδεκα κράτη – συμμάχους. Τις προηγούμενες ημέρες, η Ουκρανία έλαβε τη δέσμευση πολλών δυτικών χωρών ότι θα αποστείλουν άρματα ώστε να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην προσπάθεια αναχαίτισης των ρωσικών δυνάμεων.

«Τώρα, ο συνασπισμός των αρμάτων απαριθμεί δώδεκα μέλη. Μπορώ να αναφέρω ότι στην πρώτη φάση των παραδόσεων, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν 120 – 140 άρματα από δυτικά κράτη», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για γερμανικά άρματα “Leopard”, βρετανικά “Challenger” και αμερικανικά “Abrams”. Το Κίεβο υπολογίζει, επίσης, ότι θα εφοδιασθεί με γαλλικά άρματα “Leclerc”.

Ο κ. Κουλέμπα δεν έδωσε κάποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων. Επιπλέον, απαιτείται χρόνος ώστε να εκπαιδευθούν οι Ουκρανοί στρατιώτες στη χρήση αυτών των αρμάτων. «Η Ουκρανία εργάζεται παρασκηνιακά, για να εξασφαλίσει άρματα και από άλλες χώρες, σε αυτήν την κρίσιμη φάση του πολέμου. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, τόσο για να διευρύνουμε τον συνασπισμό των αρμάτων (σ.σ. τον αριθμό των χωρών) όσο και να αυξήσουμε τη συμβολή εκείνων που έχουν ήδη δεσμευθεί να μάς στηρίξουν», επεσήμανε.

Το Κίεβο σχεδιάζει μεγάλη αντεπίθεση με στόχο να απελευθερώσει εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία, στη νότια και την ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προέτρεψαν τις ουκρανικές αρχές να αναβάλουν αυτά τα σχέδια, μέχρι να αφιχθεί η δυτική στρατιωτική βοήθεια. Όμως, η Ουκρανία ανησυχεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να «εξαπολύσει» νέα αντεπίθεση, εντός των επόμενων εβδομάδων και μηνών.

Διαβάστε ακόμη: