Η κυβέρνηση της Σλοβακίας παρουσιάζεται έτοιμη να παραδώσει αμέσως 30 άρματα μάχης Τ–72 στην Ουκρανία, εφόσον λάβει άρματα δυτικής κατασκευής ώστε να τα αντικαταστήσει, σύμφωνα με τον κ. Ναντ. Πέρυσι, η Σλοβακία είχε στείλει 30 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης σοβιετικής κατασκευής BVP–1 στην Ουκρανία, κατόπιν συμφωνίας με τη Γερμανία για την απόκτηση 15 αρμάτων μάχης “Leopard”.

«Διαθέτουμε ακόμη 30 άρματα μάχης Τ–72, τα οποία μπορούμε να παραδώσουμε αμέσως στην Ουκρανία, ακόμη και αύριο, εφόσον λάβουμε άρματα δυτικής κατασκευής –“Leopard” ή άλλου τύπου– προς αντικατάσταση εκείνων», σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας. Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζητούσε επίμονα άρματα μάχης από τη Δύση, προκειμένου ο στρατός να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη πυρός στον αγώνα για την απελευθέρωση των εδαφών που κατέλαβαν οι Ρώσοι εισβολείς.

Σήμερα (25/01), η Γερμανία ανακοίνωσε επισήμως την παράδοση αρμάτων μάχης “Leopard” στην Ουκρανία, κίνηση την οποία το Κίεβο επαίνεσε ως πιθανό «σημείο καμπής» στον πόλεμο. Επιπλέον, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την αποστολή 31 αρμάτων μάχης “Abrams”.

Βάσει των κριτηρίων του ΝΑΤΟ, η Σλοβακία χρειάζεται 43 άρματα μάχης, επεσήμανε ο κ. Ναντ, συμπληρώνοντας ότι θα έχει συνολικά 45, μόλις παραλάβει τα 15 “Leopard” από τη Γερμανία. Μέχρι στιγμής, η Μπρατισλάβα έχει παραλάβει μόλις ένα και περιμένει ότι από τον Μάρτιο, θα αποκτά δύο κάθε μήνα.

Το περασμένο έτος, η Σλοβακία είχε αποστείλει, επίσης, στην Ουκρανία οκτώ αυτοκινούμενα πυροβόλα “Zuzana” και κατασκευάζει άλλα 16 που θα πληρώσουν η Δανία, η Γερμανία και η Νορβηγία. Ο Γιάροσλαφ Ναντ υπογράμμισε ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά άλλων 11 αυτοκινούμενων πυροβόλων και έχει διαπραγματευθεί τη συγκεκριμένη σύμβαση.

Διαβάστε ακόμη: