Η Γερμανία θα διαθέσει στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης Leopard 2-A6, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Σύμφωνα με τον κ. Σολτς, η απόφαση αποτελεί το αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας και «είναι σύμφωνη με τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Ενεργούμε σε στενό διεθνή συντονισμό». Ο στόχος τώρα, πρόσθεσε ο καγκελάριος, είναι να συγκεντρωθούν γρήγορα δύο τάγματα αρμάτων μάχης για την Ουκρανία, ενώ το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά και συντήρηση των αρμάτων. Οι Ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στα Leopard στη Γερμανία, διευκρίνισε ο κ. Σολτς.

Πως κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς άναψε το «πράσινο φως» για την αποστολή αρμάτων Leopard στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει  το Spiegel Online «θα παραδοθεί τουλάχιστον ένας λόχος Leopard 2A6. Τα άρματα μάχης θα προέρχονται από τα αποθέματα της Bundeswehr. Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, θα μπορούσαν να προετοιμαστούν για ανάπτυξη και άλλα άρματα μάχης από τα αποθέματα της βιομηχανίας».

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ακόμη πως «και άλλοι σύμμαχοι, μεταξύ άλλων από τη Σκανδιναβία, θέλουν επίσης να παραδώσουν άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δώσει άδεια για την εξαγωγή τέτοιων αρμάτων που ανήκουν σε άλλα κράτη, όπως στην Πολωνία».

Όπως σχολιάζει το RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), «σε αντίθεση με τον νέο υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος είχε δείξει από την αρχή την προθυμία του να παραδοθούν άρματα μάχης στην Ουκρανία, ο Σολτς αντιστεκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, «οι σύμμαχοι, καθώς φαίνεται, θέλουν να ακολουθήσουν σε αυτό. Οι Η.Π.Α. θα στείλουν πιθανότατα επίσης άρματα μάχης, εξέλιξη που θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία για τον καγκελάριο. Θα έχει δημιουργήσει έτσι μια εντυπωσιακή συμμαχία αρμάτων μάχης», σχολιάζει η Handelsblatt.

«Τώρα είναι σημαντικό για τον Σολτς να πάρει με το μέρος του και εκείνους τους πολίτες που είναι επιφυλακτικοί για την παράδοση των βαρέων αρμάτων μάχης, επειδή φοβούνται μια δραματική κλιμάκωση του πολέμου. Εκ των υστέρων, ο δισταγμός του Σολτς μάλλον απέδωσε και εδώ».

Η πλειοψηφούσα μερίδα των Γερμανών πολιτικών επιδοκιμάζει την απόφαση, με εξαίρεση το ακροδεξιό κόμμα AfD, το οποίο χαρακτήρισε την αποστολή αρμάτων μάχης ως «ανεύθυνη και επικίνδυνη», αλλά και την Αριστερά (Die Linke), ο επικεφαλής της οποίας δήλωσε πως «καταρρίπτοντας ένα ακόμη ταμπού, οδηγούμαστε πιθανώς πιο κοντά σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά στην ειρήνη στην Ευρώπη».

Διαβάστε ακόμη: