Αλλάζει στάση η Γερμανία, υπό το βάρος των πιέσεων και στέλνει βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι είχε διαμηνύσει πως η απόφασή της δεν θα εξαρτηθεί από την αποστολή των αμερικανικών Abrams στο Κίεβο.

Ειδικότερα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας φέρεται να έχει ήδη λάβει απόφαση για αποστολή αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A6 στην Ουκρανία , έπειτα από διαβουλεύσεις εβδομάδων και υπό το βάρος έντονης κριτικής που ασκήθηκε τόσο από τους συμμάχους της Γερμανίας όσο και στο εσωτερικό σε βάρος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Το Βερολίνο αναμένεται να επιτρέψει και σε όσους διαθέτουν τα εν λόγω γερμανικής κατασκευής άρματα να τα διαθέσουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του περιοδικού Der Spiegel και των εφημερίδων BILD και Sueddeutsche Zeitung, η Γερμανία θα αποστείλει άμεσα μία ίλη – 14 άρματα – στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, θα εγκρίνει την αποστολή αρμάτων Leopard – συνήθως παλαιότερου τύπου 2 Α4 – από άλλες χώρες, καθώς η προϋπόθεση συγκατάθεσης της Γερμανίας για τη μεταπώληση ή τη διάθεσή τους σε τρίτους περιλαμβάνεται στους όρους πώλησης των αρμάτων. Νωρίτερα σήμερα σχετικό αίτημα υπέβαλε στο Βερολίνο η πολωνική κυβέρνηση, ενώ, όπως επισημαίνει το Spiegel, ανάλογος σχεδιασμός υπάρχει και στις σκανδιναβικές χώρες.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Τετάρτη, μια ημέρα κατά την οποία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών στην «ώρα του καγκελάριου» στην Bundestag, ενώ αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του ZDF.

Οι ΗΠΑ στέλνουν Abrams

Νωρίτερα απόψε, μεταδίδει η BILD, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο έχει αποφασιστεί η παράδοση αρμάτων μάχης Abrams M1 στην Ουκρανία. Το Βερολίνο είχε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι θα συντονίσει τις σχετικές αποφάσεις του με αυτές της Ουάσινγκτον, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε δηλώσει ευθέως ότι «θα μας διευκόλυνε πολύ εάν οι ΗΠΑ ελάμβαναν αντίστοιχη απόφαση». «’Αρματα μάχης μόνο μαζί», φέρεται να είχε ξεκαθαρίσει στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την BILD.

Η επικεφαλής της Επιτροπής ‘Αμυνας της Bundestag Μαρί-‘Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP), χαιρέτισε νωρίτερα απόψε την απόφαση της κυβέρνησης. «Ήταν δύσκολη, αλλά αναπόφευκτη», σημείωσε και έκανε λόγο για «ανακουφιστικά νέα για τον ουκρανικό λαό». Η απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης της Ρωσίας εναντίον μιας αθώας χώρας, πρόσθεσε η κυρία Στρακ-Τσίμερμαν και τόνισε ότι «με την πολύ μεγάλη βοήθεια που έχει προσφέρει η Γερμανία τους τελευταίους μήνες και θα συνεχίσει να προσφέρει από κοινού με τους εταίρους της, σήμερα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα στον δρόμο επιστροφής στην ελευθερία και στην ειρήνη – δεν θα εγκαταλείψουμε αυτές τις προσπάθειες μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο δρόμος».

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η πιθανή παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους στον στρατό της Ουκρανίας θα αποτελούσε «ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση» σε βάρος της Ρωσίας, έκρινε σήμερα ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον.

«Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον έχει βαλθεί να μας καταφέρει στρατηγική ήττα», ανέφερε ο κ. Αντόνοφ, σύμφωνα με ανάρτηση της πρεσβείας στην πλατφόρμα Telegram.

«Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προμηθεύσουν άρματα μάχης, το να δικαιολογήσουν το βήμα αυτό με επιχειρήματα περί ‘αμυντικών όπλων’ δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Θα πρόκειται για ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει, πιθανόν ήδη σήμερα, πως θα αρχίσει διαδικασίες για να εφοδιάσει με βαριά άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό, είπαν χθες Τρίτη αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Επιφυλακτικός ο Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε επιφυλακτικά χθες βράδυ στα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία εντέλει αποφάσισε να εφοδιάσει τον στρατό του με βαριά άρματα μάχης Leopard 2 και να επιτρέψει σε άλλες χώρες που διαθέτουν τέτοια τεθωρακισμένα να πράξουν το ίδιο.

«Πολλή προσπάθεια, πολλές κουβέντες κι υποσχέσεις», δήλωσε αργά το βράδυ χθες Τρίτη, στο καθημερινό τηλεοπτικό διάγγελμά του. «Αλλά είναι σημαντικό να δούμε την πραγματικότητα. Το ζήτημα δεν είναι πέντε, δέκα, ή δεκαπέντε άρματα μάχης. Οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Κάθε μέρα κάνουμε το παν για να καλύψουμε τις ελλείψεις. Και είμαι ευγνώμων σε όποιον μας υποστηρίζει στην προσπάθεια αυτή».

Ο κ. Ζελένσκι πιέζει εδώ και μήνες το Βερολίνο να στείλει βαριά όπλα στο Κίεβο, προκειμένου να απωθηθεί ο στρατός της Ρωσίας, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Οι συνομιλίες για τα άρματα οφείλουν να «καταλήξουν σε αποφάσεις. Αποφάσεις για να ενισχύσουμε αληθινά την άμυνά μας εναντίον των τρομοκρατών», πέταξε ο ουκρανός πρόεδρος. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση έχουν «τον απαραίτητο αριθμό» αρμάτων μάχης, συνέχισε, και «όταν ληφθούν αποφάσεις με την απαιτούμενη βαρύτητα, θα είμαστε ευτυχείς να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για καθεμιά από αυτές».

Διαβάστε ακόμη: