Η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο εάν η Πολωνία θέλει να στείλει τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σηματοδοτώντας μια πιθανή στροφή στη στάση της για την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης.

Έντεκα μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στον νότιο γείτονά της, οι μάχες επικεντρώνονται στην πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου οι μισθοφόροι Βάγκνερ της Ρωσίας και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε μια μάχη φθοράς.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Κυριακή ότι οι δυνάμεις της βελτιώνουν τις θέσεις τους στη νότια περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας, αν και ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ότι η κατάσταση εκεί είναι “δύσκολη” αλλά σταθερή.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές στο πεδίο της μάχης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι καλούν τους δυτικούς συμμάχους να τους προμηθεύσουν τα σύγχρονα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης εδώ και μήνες, αλλά η Γερμανία έχει τηρήσει στάση αναμονής από το να τα στείλει ή να επιτρέψει σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να το πράξουν.

Τα άρματα μάχης Leopard, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή μιας σειράς χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά η μεταφορά τους στην Ουκρανία απαιτεί την έγκριση του Βερολίνου, θεωρούνται από αμυντικούς εμπειρογνώμονες ως τα πλέον κατάλληλα για την Ουκρανία.

Οι δυτικοί σύμμαχοι υποσχέθηκαν όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν κατάφεραν να πείσουν τη Γερμανία να άρει το βέτο της στην παροχή των αρμάτων μάχης.

«Δεν θα μπλοκάρουμε τη Γερμανία»

Ωστόσο, σε μια προφανή αλλαγή στη θέση της Γερμανίας, η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της δεν θα μπλοκάρει την Πολωνία εάν στείλει τα άρματα μάχης Leopard 2 χωρίς τη γερμανική έγκριση.

“Προς το παρόν το ερώτημα δεν έχει τεθεί, αλλά αν μας το ζητούσαν δεν θα στεκόμασταν εμπόδιο”, δήλωσε η ίδια στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI TV, όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της κυβέρνησής της σε οποιαδήποτε τέτοια απόφαση της Πολωνίας.

Η Γερμανία δέχεται ισχυρές πιέσεις για να αφήσει τα Leopards να πάνε στην Ουκρανία, αλλά το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς είναι παραδοσιακά επιφυλακτικό σε στρατιωτικές εμπλοκές και επιφυλακτικό σε ξαφνικές κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση στη Ρωσία.

Οι παρατηρήσεις του Μπέρμποκ φάνηκε να προχωρούν περισσότερο από τα σχόλια του Σολτς σε σύνοδο κορυφής στο Παρίσι νωρίτερα την Κυριακή ότι όλες οι αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων θα ληφθούν σε συντονισμό με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ουκρανία λέει ότι τα βαριά θωρακισμένα άρματα μάχης θα δώσουν στα χερσαία στρατεύματά της μεγαλύτερη κινητικότητα και προστασία ενόψει μιας νέας ρωσικής επίθεσης που αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμη: