Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών αντιμετωπίζει πιο σοβαρά τον κώδικα συμπεριφοράς των μελών της, καθώς και των παρευρισκομένων της τελετής απονομής των Οσκαρ.

Πέρυσι, ο Γουίλ Σμιθ αποκλείστηκε από την τελετή, αλλά και από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις των Οσκαρ, για 10 χρόνια, μετά το χαστούκι που έδωσε επί σκηνής στον Αμερικανό κωμικό Κρις Ροκ.

Εκτός, όμως, από τον Σμιθ, ποιοι άλλοι ηθοποιοί και κινηματογραφιστές απαγορεύτηκαν από τα Οσκαρ επ’ αόριστον λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς τους;

Φυσικά, η απαγόρευση που συζητήθηκε περισσότερο ήταν αυτή του διαβόητου παραγωγού Χάρβεϊ Γουάνστιν. Αποβλήθηκε από την τελετή το 2017, όταν τον κατηγόρησαν για σειρά σεξουαλικών επιθέσεων σε συναδέρφους του και σε ανθρώπους της βιομηχανίας ψυχαγωγίας. Στη συνέχεια, η Ακαδημία τον καταδίκασε και τον αποκάλεσε «αποκρουστκό, αντίθετο με τα υψηλά πρότυπα της Ακαδημίας και τη δημιουργική κοινότητα που αυτή εκπροσωπεί».

Ακόμη μια προσωπικότητα του Χόλιγουντ που απαγορεύτηκε από την Ακαδημία το 2018 ήταν ο Μπιλ Κόσμπι. Ο Αμερικανός κωμικός, ηθοποιός και παρουσιαστής καταδικάστηκε επειδή το 2004 νάρκωσε και κακοποίησε σεξουαλικά εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ, την Αντρέα Κόνσταντ.

Μάλιστα, όχι μόνο απαγορεύτηκε από τα Οσκαρ, αλλά έχασε τον τιμητικό τίτλο του από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Ταυτόχρονα με την αποβολή του Κόσμπι, αποκλείστηκε και ο σκηνοθέτης Ρόμαν Πολάνσκι. Ο Πολάνσκι βρίσκεται υπό διωγμό από το 1978, όταν έφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, αναμένοντας την καταδίκη του για σεξουαλική κακοποίηση ενός 13χρονου κοριτσιού. Ωστόσο στον Πολάνσκι δεν αφαιρέθηκε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Επίσης, ο κινηματογραφιστής Ανταμ Κίμελ («Lars and the Real Girl», «Capote») αποβλήθηκε από την Ακαδημία και του ζητήθηκε να μην παρευρεθεί σε τελετή των Οσκαρ το 2021 όταν αποκαλύφθηκε πως είχε συλληφθεί στο παρελθόν καθώς επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο ανηλίκους.

Αλλά το πρώτο πρόσωπο από τη βιομηχανία ψυχαγωγίας που απαγορεύτηκε από τα Οσκαρ ήταν ο ηθοποιός Καρμίν Καρίντι. Το 2004, μαθεύτηκε πως ο Καρίντι διένειμε πειρατικά αντίγραφα ταινιών που προορίζονταν αποκλειστικά για χρήση από μέλη της Ακαδημίας και συγκεκριμένα για τις ψηφοφορίες. Οταν τα αντίγραφα έφτασαν στο Ιντερνετ, τον απέλυσαν από την Ακαδημία.

Διαβάστε ακόμη: