Το «πράσινο φως» έδωσε ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου που όπως όλα δείχνουν θα «γεννηθεί» από την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια.

Το θέμα συζητήθηκε τόσο στη συνάντηση που είχε ο επόπτης με τους CEOs των συστημικών τραπεζών στην οποία συμμετείχε και η κα Ελένη Βρεττού της Τράπεζας Αττικής, όσο και στη συνάντηση του κου Ενρία με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το σχέδιο της Attica Bank και σημείωσε ότι ο SSM ενθαρρύνει κάθε είδους συγχώνευση που δημιουργεί συνέργειες και ενισχύει τα κεφάλαια των τραπεζών «θέλουμε ισχυρά σχήματα, ισχυρές τράπεζες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ενρία, κάτι που επανέλαβε και στη συνέντευξη που έδωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Thrivest, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Παγκρήτιας Τράπεζας έχει ήδη ξεκινήσει σειρά διαβουλεύσεων με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας –που κατέχει το 64% της Αττικής-, με το ΤΜΕΔΕ, αλλά και με τους επικεφαλής της Ellington στις ΗΠΑ. Το σχέδιο της συνένωσης θα «τρέξει» αφού υπάρξουν οι προϋποθέσεις για τη συνένωση των δύο τραπεζών και το «βελούδινο» διαζύγιο με την Ellington.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει, τόσο σε ότι αφορά τον τρόπο που θα αποχωρήσει η Ellington, όσο και για τη στρατηγική μείωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου των 2,6 δις ευρώ της τράπεζας των μηχανικών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η Attica Bank θα προχωρήσει στην πώληση των τιτλοποιήσεων Astir Ι και Astir ΙΙ, αξίας 320 και 370 εκατ ευρώ αντίστοιχα, που περιλαμβάνουν επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις το πρώτο και στεγαστικά δάνεια με εξασφαλίσεις το δεύτερο, καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές για την αγορά τους.

Προς το παρόν αναζητείται η βέλτιστη λύση για τη διαχείριση των προβληματικών τιτλοποιήσεων Omega των 1,3 δισ. ευρώ, στο οποίο επενδυτής είναι η Ellington (κατέχει το 95% του mezzanine και του junior τίτλου που είχε εκδοθεί) ενώ την διαχείριση του χαρτοφυλακίου έχει ο servicer «Θεά Άρτεμις», που ανήκει επίσης στην Ellington. Και της τιτλοποίησης Metexelixis των 670 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχει «χάσμα» στο ύψος των προβλέψεων και τη διαχείριση του έχει αναλάβει η Qquant.

Διαβάστε ακόμη: