Με νουθεσίες και παραινέσεις προς τους τραπεζίτες αλλά και ικανοποίηση για όσα έχουν πετύχει ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία στην Αθήνα.

Οι συστημικές τράπεζες πήραν τα εύσημα από τον Επόπτη σε ότι αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθώς όλες τους έχουν περιορίσει τον δείκτη NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό. Ωστοσο ο κ. Ενρία ζήτησε από τις τράπεζες να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση της μείωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου, προλαμβάνοντας την δημιουργία νέων καθυστερήσεων.

Το θέμα των προβληματικών δανείων συζητήθηκε και στη συνάντηση του επικεφαλής του SSM με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε επιφυλακή και συνιστά προσοχή στις τράπεζες της ευρωζώνης καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λόγω της οικονομικής συγκυρίας και της ανόδου των επιτοκίων για «αναζωπύρωση» τους, τα καλά νέα είναι πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν δει σημαντική επιδείνωση στα δανειακά χαρτοφυλακια τους

Αναφορά έγινε και στο πρόγραμμα για την επιδότηση του 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης των στεγαστικών δανείων ευάλωτων δανειοληπτών, με τον κο Ενρία να χαρακτηρίζει «έξυπνη» τη δομή του προγράμματος. Ωστόσο ζήτησε να μην επεκταθεί χρονικά, ούτε να διευρυνθεί η περίμετρός του (το πρόγραμμα αφορά περί τις 30.000 δικαιούχους και θα έχει ισχύ για ένα έτος).

Το άλλο θέμα που συζητήθηκε φυσικά ήταν αυτό της εξόδου του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες. Από την πλευρά του ο κ. Ενρία σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σύμφωνη με την αποεπένδυση του Ταμείου και επιθυμεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κκ Χρήστος Μεγάλου –Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς- Εθνική, Φωκίων Καραβίας-Eurobank, Βασίλης Ψάλτης- Alpha Bank και η κα Ελένη Βρεττού- Attica Bank.

Μάλιστα όταν η επικεφαλής της Τράπεζας Αττικής παρουσίασε στον κ. Ενρία το σχέδιο τόσο για την ανάταξη της τράπεζας, όσο και τη δυνατότητα για την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, ο Επόπτης ήταν θετικός, τόσο στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Attica όσο και στη δημιουργία μίας ισχυρής μη συστημικής τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη: