Η είδηση ότι ο Κάνιε Γουέστ σχεδιάζει ένα ταξίδι στην Αυστραλία με την Μπιάνκα Σενσόρι – την Αυστραλή υπάλληλο της εταιρείας Yeezy που φημολογείται ότι παντρεύτηκε σε μια ανεπίσημη τελετή νωρίτερα αυτό το μήνα – έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις.

Αρκετά Αυστραλιανά Μέσα αναφέρουν ότι ο Κάνιε Γουέστ σκοπεύει να επισκεφτεί την χώρα για να συναντήσει την οικογένειά της, η οποία έχει ως έδρα την Μελβούρνη.

Ο Ντβίρ Αμπράμοβιτς, ο πρόεδρος της εβραϊκής-αυστραλιανής κοινοτικής οργάνωσης της Αυστραλίας, της Επιτροπής κατά της Συκοφαντικής Δυσφήμισης, ζήτησε να απαγορευτεί η είσοδος του Γουέστ στη χώρα λόγω των αντισημιτικών δηλώσεων που έχει κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Σύμφωνα με δήλωση που έγινε στο NME στις 23 Ιανουαρίου, o Αμπράμοβιτς και η αρμόδια επιτροπή, προτρέπει τον Αυστραλό υπουργό Μετανάστευσης, Άντριου Γκιλς, να απαγορεύσει την είσοδο του Κάνιε Γουέστ στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με το άρθρο 51 του νόμου περί μετανάστευσης στη χώρα, η βίζα ενός επισκέπτη μπορεί να απορριφθεί ή να ακυρωθεί υπό τους όρους αυτού που ονομάζεται «έλεγχος χαρακτήρα». Μεταξύ των κριτηρίων για να περάσει κάποιος αυτόν τον έλεγχο είναι και αν το παρελθόν και παρόν του επισκέπτη συνάδει με τους όρους του καλού ή κακού χαρακτήρα που ορίζει ο νόμος.

Τα αντισημιτικά σχόλια του Γουέστ, σύμφωνα με την επιτροπή θα μπορούσαν να αποτελέσουν κριτήριο για το απορριφθεί από το τεστ αυτό. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι ο Γουέστ έκανε ένα tweet τον Οκτώβριο ότι “θα θανατώνει τους Εβραίους”. Το tweet οδήγησε στην προσωρινή αναστολή του λογαριασμού του στο Twitter.

Ο οργανισμός αναφέρεται και σε συνεντεύξεις του Γουέστ, μεταξύ αυτών και σε εκείνη που έδωσε στον Άλεξ Τζόουνς και στην εκπομπή του InfoWars όπου επαίνεσε τον Αδόλφο Χίτλερ, είπε “Είμαι Ναζί” και αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι είναι αναληθές ότι έξι εκατομμύρια Εβραίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του.

Μετά την συνέντευξη αυτή ο Γουέστ έκανε μία ανάρτηση στο Twitter με την σβάστικα μέσα στο αστέρι του Δαυίδ. Τότε το Twitter ανέστειλε ξανά τον λογαριασμό του για παραβίαση των κανόνων κατά της υποκίνησης βίας.

“Η επίκληση σε βία και μίσος πρέπει να έχει συνέπειες, και η Αυστραλία δεν πρέπει να στρώσει το χαλί και να καλωσορίσει έναν υποκινητή μίσους που διασπείρει απειλές κατά της εβραϊκής κοινότητας και προσπαθεί να πουλήσει θεωρίες συνωμοσίας για την ισχύ των Εβραίων, την απληστία και τον έλεγχο,” είπε ο Αμπράμοβιτς.

“Ο Κάνιε είναι χυδαίος, αντισημιτικός, λάτρης των Ναζί και λάτρης του Χίτλερ που θαυμάζει ανοιχτά έναν κακό τύραννο που είναι υπεύθυνος για την εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων, συμπεριλαμβανομένων 1,5 εκατομμυρίου παιδιών”, συνέχισε.

“Αυτό το είδος ρητορικής είναι επικίνδυνο και έχει συνέπειες στον πραγματικό κόσμο, δεδομένου των περισσότερων από 30 εκατομμυρίων followers, που έχει αυτό το άτομο και που μπορεί να αρχίσουν να πιστεύουν στη δαιμονοποίηση της εβραϊκής κοινότητας και ότι πρέπει να δράσουν (εναντίον της).”

“Το να επιτρέψουμε στον Κάνιε να εισέλθει στην Αυστραλία θα έστελνε επίσης το λάθος μήνυμα για το έθνος μας και θα παραβίαζε τις βασικές αξίες της ανεκτικότητας, της διαφορετικότητας και του σεβασμού. Σε μια εποχή αυξανόμενου αντισημιτισμού στην Αυστραλία και αυξανόμενης δυσφήμησης, η παρουσία του στη χώρα, που μεταστρέφει την αντι- εβραϊκή προπαγάνδα και υποκίνηση και η απεχθής ρητορική ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την εβραϊκή κοινότητα.”