Απόψε (20/01), ο Πρόεδρος της Ουκρανίας εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση», παρά μόνο η αποστολή βαρέων αρμάτων από τη Δύση στην πατρίδα του, μερικές ώρες μετά τη Σύνοδο των συμμάχων του Κιέβου, οι οποίοι δεν κατάφεραν να λάβουν καμία απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα.

«Ναι, θα χρειασθεί να αγωνιστούμε για τον εφοδιασμό με σύγχρονα άρματα, όμως, καθημερινά καθιστούμε προφανές το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά μόνο η λήψη μίας απόφασης για τα άρματα», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι, στο βιντεοσκοπημένο νυχτερινό του διάγγελμα. «Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν! Με άρματα ή χωρίς αυτά. Ωστόσο, κάθε άρμα από το Ράμσταϊν σημαίνει ζωές Ουκρανών που θα σωθούν», έγραψε η Αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεσουκ.

Στη σημερινή (20/01) σύνοδο των Δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας στην Αεροπορική Βάση του Ράμσταϊν, δεν επετεύχθη συμφωνία για την παράδοση γερμανικών αρμάτων “Leopard” στο Κίεβο. Όμως, ο Υπουργός Άμυνας της Πολωνίας εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι οι προσπάθειες των χωρών, τελικώς θα καρποφορήσουν.

Η Γερμανία και τα άλλα κράτη που στηρίζουν την Ουκρανία στην προσπάθεια να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, θα πρέπει να αποφασίσουν η καθεμία ξεχωριστά αν θα εφοδιάσουν το Κίεβο με βαρέα άρματα μάχης, σύμφωνα με τον Ολλανδό Πρόεδρο του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, Ναύαρχο Ρομπ Μπάουερ.

Λευκός Οίκος: «Δορυφορική εικόνα απεικονίζει ρωσικό τρένο να μεταβαίνει στη Βόρεια Κορέα ώστε να παραλάβει όπλα»

Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση, Wagner, ως «διεθνή εγκληματική οργάνωση». «Η Wagner αποτελεί μία εγκληματική οργάνωση, η οποία διαπράττει ωμότητες και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, υπογραμμίζοντας ότι η μισθοφορική εταιρεία έχει αναπτύξει περίπου 50.000 άνδρες στην Ουκρανία, κατά κύριο λόγο ανθρώπους που στρατολογήθηκαν ενώ ήταν κρατούμενοι σε ρωσικές φυλακές.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ομάδα Wagner διαθέτει σήμερα περίπου 50.000 άνδρες στην Ουκρανία, εκ των οποίων οι 10.000 είναι μισθοφόροι και οι 40.000 (πρώην) φυλακισμένοι», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει «επιφυλάξεις» για τις «μεθόδους στρατολόγησης» που ακολουθεί.

Ο κ. Κίρμπι προανήγγειλε, εξάλλου, ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Wagner. Μετά τον χαρακτηρισμό εκείνης ως «διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης», απαγορεύεται επίσης στους Αμερικανούς να παρέχουν πόρους, αγαθά ή υπηρεσίες στην οργάνωση, ενώ, «παγώνουν» και τυχόν περιουσιακά της στοιχεία, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εκπρόσωπος παρουσίασε μία δορυφορική φωτογραφία που τραβήχθηκε τη 18η Νοεμβρίου και απεικονίζει, όπως υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος, ένα ρωσικό τρένο να πηγαίνει στη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να παραλάβει όπλα για τη Wagner. Τη 19η Νοεμβρίου, η Πιονγιάνγκ γέμισε πέντε βαγόνια με εμπορευματοκιβώτια και το τρένο επέστρεψε στη Ρωσία.

Η Βόρεια Κορέα παρέδωσε πυραύλους, τους οποίους θα χρησιμοποιούσε η Wagner, σύμφωνα με τον Κίρμπι. «Μολονότι εκτιμούμε ότι η ποσότητα του υλικού που παραδόθηκε στην οργάνωση δεν άλλαξε τη δυναμική του πεδίου της μάχης στην Ουκρανία, αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει βορειοκορεατικά οπλικά συστήματα», συμπλήρωσε.

Τον περασμένο μήνα, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι η Wagner παρέλαβε όπλα από τη Βόρεια Κορέα. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε ως «αβάσιμο» αυτόν τον ισχυρισμό και κατήγγειλε τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή εφοδιάζουν με φονικά όπλα την Ουκρανία. Ο ιδρυτής της Wagner και στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν, διέψευσε και εκείνος ότι έλαβε όπλα από τη Βόρεια Κορέα και αποκάλεσε «κουτσομπολιά και εικασίες» την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον.

Διαβάστε ακόμη: