Για επανάληψη του σκηνικού τρόμου της παγκόσμιας κρίσης του 2008, της κρίσης χρέους των ΗΠΑ του 2012 και του κραχ των dot.com το 2000 προειδοποιεί ο Chief US Equity Strategist της Morgan Stanley, Μάικλ Ουίλσον, ένας εκ των γνωστότερων «bears» της Wall Street. Ο Ουίλσον προμηνύει ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει σε νέο χαμηλό, στις 3.000-3.400 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, υποδεικνύοντας περαιτέρω πτώση της τάξης του 13%.

Τονίζει επίσης πως «τo πρόσφατο ράλι της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου δημιουργεί μία μη βιώσιμη κατάσταση σε ό,τι αφορά επενδύσεις όπως οι μετοχές, ενώ στο παρελθόν η αύξηση αυτή της ισοτιμίας έχει καταλήξει πολλές φορές σε οικονομική ή χρηματοπιστωτική κρίση».

Σημειωτέον πως ο δείκτης US Dollar Index έχει αυξηθεί κατά 19% φέτος, ενώ οι μετοχές στις αμερικανικές αγορές έχουν καταγράψει συνολική πτώση της τάξης του 23%.

Σύμφωνα με το report του αναλυτή της Morgan Stanley, η αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου είναι επιβλαβής για το διεθνές εμπορικό ισοζύγιο των αμερικανικών εταιρειών. Ο αναλυτής υπολογίζει, μάλιστα, πως κάθε αύξηση της τάξης του 1% στην ισοτιμία του δολαρίου μεταφράζεται ως μείωση της κερδοφορίας των εταιρειών αυτών της τάξης του 0,5%. Τα κέρδη του δ’ τριμήνου πρόκειται να μειωθούν κατά 10% λόγω του ισχυρού δολαρίου αλλά και λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους των εταιρειών.

Ο Ουίλσον, ο οποίος είχε προβλέψει επιτυχώς τη φετινή κατάρρευση των αμερικανικών μετοχών, τόνισε πως η αντίδραση των αγορών στην πρόσφατη προειδοποίηση της FedEx Corp. σημαίνει πως οι αγορές δεν έχουν λάβει υπόψη την πιθανότητα σημαντικής μείωσης της κερδοφορίας των εταιρειών.

Παράλληλα, οι αναλυτές της BofA, βασιζόμενοι σε δεδομένα της EPFR Global, ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή πως πολλοί επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να στρέφονται προς τις επενδύσεις σε μετρητά, αποφεύγοντας τις επενδύσεις σε διαφορετικά, πιο επικίνδυνα assets όπως οι μετοχές, λόγω της αναμενόμενης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

«Αυτό που με εκπλήσσει είναι πως το δολάριο συνεχίζει απτόητο τη στιγμή που άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο συνεχίζουν να συσφίγγουν τη νομισματική τους πολιτική σε ανήκουστα επίπεδα. Προβλέπω πως κάτι, κάπου, κάποτε πρόκειται να “σπάσει” και να δημιουργήσει μία τεράστια κρίση», κατέληξε ο Ουίλσον.

Διαβάστε ακόμη: