Οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται για άλλη μια φορά, καθώς το καλοκαιρινό ράλι της Wall Street εξασθενεί με την προοπτική περισσότερων αυξήσεων των Αμερικανικών επιτοκίων. Τη Δευτέρα, οι αμερικανικές μετοχές παρουσίασαν τη χειρότερη μέρα τους από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα με τους 11 κλάδους του S&P 500 να κλείνουν χαμηλότερα σε ένα εκτεταμένο sell-off της αγοράς.

«Οι δείκτες μας υποδηλώνουν ότι μια ύφεση είναι όλο και πιο πιθανή καθώς προχωράμε στο επόμενο έτος, ειδικά εάν η Fed συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια», έγραψαν οι αναλυτές της Canaccord Genuity, με επικεφαλής τον Tony Dwyer, σε ένα σχετικό σημείωμα στις 22 Αυγούστου.

«Μια Fed που αναμένεται να διπλασιάσει σχεδόν τα επιτόκια από τα τρέχοντα επίπεδα σε ένα ιστορικά μοχλευμένο σύστημα με αυξανόμενα αποθέματα και αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης αυξάνει την πιθανότητα ύφεσης», πρόσθεσε ο Dwyer. Η αγορά ομολόγων προειδοποιεί επίσης για μια ύφεση με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να βρίσκεται χαμηλότερα από το επιτόκιο του 2ετούς Δημοσίου. Αυτό συνεπάγεται αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων – όταν τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τα μακροπρόθεσμα παρά το γεγονός ότι ενέχουν χαμηλότερο κίνδυνο. Αυτό συχνά θεωρείται από τις αγορές ως ένδειξη επικείμενης ύφεσης. Αλλά δεν είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες που μπορεί να οδηγηθούν σε ύφεση.

Οι εκτιμήσεις της UBS

Οι στρατηγικοί αναλυτές της UBS, με επικεφαλής τον Sutanya Chedda, ανέφεραν σε σημείωμα στις 16 Αυγούστου ότι “η πιθανότητα η Ευρώπη να πέσει σε ύφεση” έχει επίσης αυξηθεί. Η Citi, επίσης, έγραψε σε ένα σημείωμα στις 17 Αυγούστου ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι ένας «ξεκάθαρος και υπαρκτός κίνδυνος». Η UBS σημείωσε ότι ο αριθμός των μετοχών που διαπραγματεύονται πάνω από τον μέσο όρο των 10 ετών είναι κάτω από τον μέσο όρο και κοντά στα προηγούμενα χαμηλά ύφεσης. Η τράπεζα είπε ότι οι εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή θα μπορούσαν να διογκωθούν, κάνοντας τις μετοχές να φαίνονται φθηνότερες και πιο ελκυστικές για τους επενδυτές.

Η τράπεζα εξέτασε ευρωπαϊκές μετοχές «κορυφαίας ποιότητας» με διαβάθμιση αγοράς που εξακολουθούν να φαίνονται φθηνές ακόμη και αφού συνυπολογίσει κανείς και τον κίνδυνο ύφεσης. Στα αποτελέσματα εμφανίζονται οι: Shell και η Eni στον ενεργειακό τομέα, η Vodafone στις τηλεπικοινωνίες, η ισπανική τράπεζα BBVA, η εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola Τρία Έψιλον και η εταιρεία δομικών υλικών HeidelbergCement.

Οι μετοχές στο “στόχαστρο” της Morgan Stanley

Εν τω μεταξύ, η Morgan Stanley βλέπει τους κινδύνους ύφεσης στην Ευρώπη να αυξάνονται και η περιοχή να βρίσκεται αντιμέτωπη με επίμονο στασιμοπληθωρισμό. «Οι εκπλήξεις για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να υπερισχύουν των οικονομικών εκπλήξεων στην Ευρώπη», δήλωσαν οι αναλυτές της Morgan Stanley, με επικεφαλής τον Graham Secker, στις 16 Αυγούστου. «Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί πιο αργά στην Ευρώπη από ό,τι αναμένουμε για τις ΗΠΑ».

Ο κατάλογος της τράπεζας με τις «φθηνότερες αμυντικές μετοχές» περιλαμβάνει την ιρλανδική εταιρεία τροφίμων Kerry Group, την εταιρεία κοινής ωφελείας Engie και Enel, καθώς και τη γαλλική εταιρεία ποτών Pernod Ricard. Οι μετοχές που μπήκαν στη λίστα των «φθηνότερων κυκλικών μετοχών» της τράπεζας περιλαμβάνουν τον κατασκευαστή ελαστικών Michelin, τη χαλυβουργία ArcelorMittal, την Deutsche Post, την αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis, την ελβετική εταιρεία δομικών υλικών Holcim και τη Siemens. Η Δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία AP Moller Maersk και ο γαλλικός όμιλος δομικών υλικών SaintGobain εμφανίστηκαν στα “μόνιτορ” των αναλυτών τόσο της UBS όσο και της Morgan Stanley.

Διαβάστε ακόμη: