Η Ελένη Βρεττού θα είναι πολύ σύντομα η CEO της Attica Bank. Και η πρώτη γυναίκα CEO σε ελληνική τράπεζα. Το στοίχημα που έχει μπροστά της είναι μεγάλο καθώς καλείται να επαναφέρει σε ορθή πορεία και να διασώσει την τράπεζα των μηχανικών.

Με πορεία 20 χρόνων στο banking, η Ελένη Βρεττού δεν φοβάται τις προκλήσεις, πατάει γερά στα πόδια της και όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν: «Δεν μπορείς να μηδενίσεις τον κίνδυνο, αλλά να τον διαχειριστείς….».

Σύμφωνα με την ίδια ο τραπεζίτης πρέπει να μετράει σωστά το ρίσκο, όμως χρειάζονται και γρήγορες αποφάσεις, αν καθυστερείς, κινδυνεύεις να μην πάρεις απόφαση ποτέ»…

Και αυτός είναι ο λόγος που η Ελένη Βρεττού έχει την πλήρη στήριξη του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, για να κυβερνήσει την Attica Bank και να την επαναφέρει «καθαρή» στα τραπεζικά δρώμενα. Η μεγαλύτερη μη συστημική ελληνική τράπεζα, έχει βρεθεί εδώ και χρόνια καθηλωμένη και ζημιογόνα.

Το επόμενο διάστημα η Ελένη Βρεττού θα διαδεχθεί τον μεταβατικό CEO της Attica Bank Μιχάλη Ανδρεάδη και θα πρέπει να πρέπει να «τρέξει» μία σειρά από διαδικασίες, όπως είναι η υποβολή του νέου business plan και του capital plan στην ΤτΕ, να μετρηθεί ο «λογαριασμός» από τις τιτλοποιήσεις και να προχωρήσει η δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -το ύψος της υπολογίζεται πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ-, που θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του χρόνου.

Το στοίχημα που έχει μπροστά της είναι μεγάλο καθώς καλείται να επαναφέρει σε ορθή πορεία και να διασώσει την τράπεζα των μηχανικών.

Ποια είναι όμως η έμπειρη τραπεζίτης, η νέα γυναίκα και ικανό τραπεζικό στέλεχος Ελένη Βρεττού.

Παντρεμένη –ο σύζυγος της καμία σχέση δεν έχει με τον τραπεζικό κλάδο- και μητέρα δύο παιδιών (έχει ένα γιο και μία κόρη ηλικίας 9 και 7 χρονών) η Ελένη όταν επιστρέφει στο σπίτι από τη δουλειά είναι απλώς σύζυγος και μαμά.

Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξη της στο περιοδικό Harpers Bazaar πριν από ένα χρόνο: «Ήμουν τυχερή γιατί έκανα οικογένεια όταν βρισκόμουν σε ένα σημείο στην καριέρα μου που μπορούσα να κάνω delegation. Όταν είσαι 25 ή και 30 χρονών και δουλεύεις μέχρι τα μεσάνυχτα, ποια οικογένεια μπορείς να συντηρήσεις; Όταν έκανα τα παιδιά μου, ήμουν ήδη επικεφαλής και είχα πολλούς συνεργάτες που μπορούσα να εμπιστευτώ. Την ίδια πολυτέλεια έχω και τώρα. Έχω στήσει έναν μηχανισμό που δουλεύει ρολόι. Και εκεί είναι σημαντική η ανθρώπινη επαφή, γιατί το κάτι παραπάνω το παίρνεις πάντα από το φιλότιμο. Δίνεις το κάτι παραπάνω όχι μόνο για την προσωπική σου ανέλιξη και οικονομική επιβράβευση, αλλά και για να στηρίξεις έναν άνθρωπο που ξέρεις ότι θα το αναγνωρίσει, ότι θα σηκώσει και αυτός μανίκια για εσένα».

Χαρακτηριστικό της τραπεζίτισσας -που την εμπιστεύονται οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες της χώρας- είναι ο αυθορμητισμός της, το χιούμορ της και η καυστική ατάκα της.

Τον περασμένο Δεκέμβριο έληξε ύστερα από τρία σχεδόν χρόνια η πορεία της στην Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία η Ελένη Βρεττού ήταν επικεφαλής της εταιρικής τραπεζικής από την 1η Απριλίου 2019.

Από τον Μάιο φέτος είχε αναλάβει τη θέση της Chief Strategy & IR Officer στην Lamda Development. Ωστόσο η αγάπη της για το banking υπερίσχυσε και αποφάσισε να αφήσει μία σίγουρη θέση για το μεγάλο στοίχημα της καριέρας της.

Πριν από την Πειραιώς είχε εργαστεί για 14 χρόνια στην στην HSBC, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έτρεχε το ελληνικό κομμάτι τα τελευταία επτά χρόνια και κέρδισε με τις αποφάσεις της τους πελάτες της πολυεθνικής τράπεζας… Και παλαιότερα είχε εργαστεί και στους τομείς του Risk και M&A στην Αμερική.

Το στοίχημα που έχει μπροστά της είναι μεγάλο καθώς καλείται να επαναφέρει σε ορθή πορεία και να διασώσει την τράπεζα των μηχανικών.

Όπως παραδέχεται η ίδια η απόφαση του πατέρα της να την στηρίξει για να σπουδάσει στο εξωτερικό της άλλαξε τη ζωή. Η ίδια θυμάται χαρακτηριστικά, όπως έχει εξομολογηθεί σε παλαιότερη συνέντευξη της πως: Χρωστάω πάρα πολλά στον πατέρα μου. Δεν ήμασταν οικογένεια με οικονομική άνεση και όμως έδωσε μια περιουσία για να σπουδάσω. Πήγα στο Γουόρτον της Πενσυλβάνια. Δέκα χρόνια μετά την αποφοίτησή μου, κάθισα στο κέντρο του campus μόνη και τον πήρα τηλέφωνο. Του είπα: Ό,τι είμαι το χρωστάω σ’ εσένα. Κλαίγαμε και οι δυο.

Η Ελένη Βρεττού κατέχει πτυχίο Bachelor of Science in Economics από το The Wharton School του University of Pennsylvania.

Μεθοδική και διορατική, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, οι κινήσεις είναι σωστά μελετημένες και συνυπολογίζουν τον κίνδυνο. Αυτός είναι ο λόγος που την εμπιστεύονται οι μεγάλοι εταιρικοί πελάτες.

Αυτός είναι ο λόγος που έχει την πλήρη στήριξη της Τράπεζας Ελλάδος στο νέο εγχείρημα να «καθαρίσει» την τράπεζα των μηχανικών.

Και όπως όλα δείχνουν έχει ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο του ΤΧΣ, όσο και του στρατηγικού επενδυτή ΤΜΕΔΕ/ Ellington να στηρίξουν την επόμενη μέρα της Attica Bank.

Διαβάστε ακόμη: