Λιγότερο αισιόδοξη άποψη σε σχέση με τις αγορές και τους traders αναφορικά με την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τη Federal Reserve έχει η πλειονότητα των οικονομολόγων, σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση που διεξάγαγε το πρακτορείο Reuters. Έτσι, οι περισσότεροι ποντάρουν στην πρώτη μείωση των επιτοκίων από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Πραγματικά από τους 123 κορυφαίους οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση περίπου το 45% ή αλλιώς 55 εξ αυτών δήλωσαν ότι αναμένουν την πρεμιέρα των περικοπών τον Ιούνιο και περίπου 31 εξ αυτών το Μάιο. Μόλις 16 εμφανίστηκαν να συμμερίζονται την πολύ πιο αισιόδοξη εκτίμηση των traders ότι η αντιστροφή της πολιτικής θα ξεκινήσει από τη συνεδρίαση του Μαρτίου.
Υπήρχαν δε, και 21 οικονομολόγοι που κινήθηκαν στο αντίθετο άκρο «ψηφίζοντας» την πρώτη μείωση ακόμη πιο αργά, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, συμφωνώντας έτσι με την άποψη που έχουν εκφράσει κάποια από τα «γεράκια» του συμβουλίου.
Πάντως, είναι γεγονός ότι η γενική εντύπωση που αφήνει το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι σαφώς πιο αισιόδοξο, αν λάβουμε υπόψη ότι στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοσκόπηση του πρακτορείου, πριν τη τελευταία συνεδρίαση της FOMC το Δεκέμβριο, το 51% υποστήριζε πως δεν «βλέπει» έναρξη των περικοπών μέσα στο πρώτο μισό του 2024.
Όσον αφορά στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed, την επόμενη εβδομάδα, ουδείς δεν περιμένει κάποια έκπληξη με το σύνολο των 123 οικονομολόγων να προβλέπει στάση αναμονής από το συμβούλιο και διατήρηση των επιτοκίων στο εύρος του 5,25% με 5,50%.
«Περιμένουμε από την Επιτροπή να διατηρήσει μια επιφυλακτική στάση βραχυπρόθεσμα παρά και το συνεχώς βελτιωμένο προφίλ στις τιμές καταναλωτή, καθώς η Fed θα θελήσει να διαπιστώσει ότι η πρόσφατη πρόοδος του πληθωρισμού έχει σταθεροποιηθεί» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Reuters, o Όσκαρ Μούνοζ της TD Securities.
Αντιστοίχως όσον αφορά στην πορεία της νομισματικής στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας μέσα στη χρονιά οι οικονομολόγοι συγκλίνουν περισσότερο με τις προβλέψεις της ίδιας της Fed (dot plot) παρά με τις εκτιμήσεις των αγορών.
Η μέση εκτίμηση τοποθετεί τα επιτόκια στο εύρος του 4,25% με 4,50% μέχρι τα τέλη της χρονιάς, με το 60% των οικονομολόγων να προβλέπει συνολική περικοπή των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης ή και λιγότερο. Αντιθέτως οι traders προσδοκούν μείωση των επιτοκίων το λιγότερο κατά 125 μονάδες βάσης μέσα στο 2024 και μάλιστα μέχρι πρότινος δεν έλειπε το σενάριο για συνολική αναπροσαρμογή κατά 150 μονάδες βάσης.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην επιφυλακτική άποψη για το ρυθμό επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Στη δημοσκόπηση οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως ο δείκτης τιμών των ατομικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) που θεωρείται ο… αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης που παρακολουθεί στενά η Fed θα κινηθεί κοντά στο στόχο του 2% μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, από το 2,6% που βρέθηκε τον Νοέμβριο. Όμως, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, όπως και ο δομικός CPI, θα μείνουν πάνω από το όριο του 2% τουλάχιστον μέχρι το 2026.
Πάντως, 30 οικονομολόγοι θεώρησαν ότι ο κίνδυνος μιας σοβαρής αναζωπύρωσης του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες παραμένει πολύ χαμηλά και μόλις 11 εκτίμησαν το ρίσκο αυτό ως υψηλό.
Για την πορεία ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας που «έτρεξε» σε ποσοστό 4,9% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, οι οικονομολόγοι υποστήριξαν πως αναμένουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό, γύρω στο 2%, για το τέταρτο τρίμηνο, με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ για φέτος να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 1,4%. Πρόκειται μεν για ένα χαμηλό ποσοστό, αλλά που θα κρατήσει την αμερικανική οικονομία μακριά από τη χειρότερη απειλή μιας ύφεσης.
Όσον αφορά την ανεργία, που σήμερα κινείται στο 3,7%, η μέση πρόβλεψη θέλει το δείκτη να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 4,1% μέσα στο 2024.
Διαβάστε ακόμη:
- Καιρός σήμερα: Ανεβαίνει η θερμοκρασία αλλά παραμένει στο… μείον – Πού έχει παγετό και πού ήλιο
- Ιταλία: Τρόμος σε γαμήλιο πάρτι – Δείτε τη στιγμή που υποχωρεί το πάτωμα και βρέθηκαν στο κενό
- Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: Πήγε για σκι στον Παρνασσό μαζί με την Αλεξανδράκη
- Κιάρα Φεράνι: Διευρύνεται η έρευνα σε βάρος της – Τι ψάχνουν τώρα, μετά το κέικ