Ενιαίο τιμολόγιο ρεύματος, διάρκειας 12 μηνών αποφάσισε οριστικά ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης και η νομοθετική ρύθμιση έρχεται πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Το τιμολόγιο θα είναι το μόνο, το οποίο μέσω της κοινής δομής για όλες τις εταιρείες, θα προσφέρει στον καταναλωτή εύκολη και ξεκάθαρη σύγκριση σε αντίθεση με την πολυπλοκότητα στα υπόλοιπα προϊόντα, δηλαδή στα μπλε, πράσινα και πορτοκαλί τιμολόγια που πρόκειται να διαθέσουν από 1ης Ιανουαρίου οι πάροχοι, με βάση την κατηγοριοποίηση της ΡΑΑΕΥ.

Η απόφαση υπαγορεύτηκε από το τέλος των επιδοτήσεων και την εμφάνιση σειράς νέων προϊόντων πολλά εκ των οποίων θα φέρουν ρήτρα αναπροσαρμογής.

Επίσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στο Ουκρανικό πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός συγκράτησης των τιμών και το ΥΠΕΝ έκρινε ότι είναι ο καλύτερος, όλα θα κριθούν στην πράξη.

«Εφόσον διατηρηθούν οι ίδιες διεθνείς τάσεις (49 ευρώ/ MWh το φυσικό αέριο, δηλαδή + 36% από τις αρχές του μήνα), η αγορά θεωρεί από τον Ιανουάριο αναπόφευκτες τις αυξήσεις, επομένως αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η μετάβαση στο νέο καθεστώς να γίνει χωρίς αναταράξεις και να δοθεί στην αγορά η αναγκαία πίστωση χρόνου να προσαρμοστεί» μας λέει κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΕΝ.

Με το ενιαίο τιμολόγιο που θα έχει προαναγγελία τιμής (ex-ante), ο καταναλωτής θα γνωρίζει την 1η κάθε μήνα, την τιμή που θα ισχύσει για όλο τον υπόλοιπο, με βάση τη διακύμανση στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος.

Στο νέο αυτό τιμολόγιο θα περάσουν αυτόματα από την 1η Ιανουαρίου όλοι οι καταναλωτές, εκτός και αν διαλέξουν νωρίτερα κάποια άλλους είδους σύμβαση από αυτές που θα τους προσφέρει ο πάροχος.

Η σύγκριση παρόχων θα είναι εύκολη, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή θα αναρτήσει συγκριτικό πίνακα των τιμών που προσφέρει κάθε πάροχος για το συγκεκριμένο τιμολόγιο και ο καταναλωτής θα αρκεί να κάνει ένα κλικ στο σχετικό μπανεράκι για να διαπιστώσει τις διακυμάνσεις στην αγορά.

Σκυλακάκης: Νέα δέσμη μέτρων για το ενεργειακό κόστος ευάλωτων νοικοκυριών

Σκυλακάκης: νομοθέτηση τώρα!

Η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες το ΥΠΕΝ, θα περιλαμβάνει αλλαγές στα τιμολόγια που θα προσφέρουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι προμηθευτές.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε: «Καθώς θα επιστρέψουμε στο νέο μοντέλο οι καταναλωτές μπορούν να διαλέξουν όποιο τιμολόγιο θέλουν. Αυτό που θα κάνουμε είναι ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μετακινούνται ελεύθερα αλλά εκεί που δεν θα πάρουν μόνοι τους αυτή την απόφαση, δηλαδή δεν θα αποφασίσουν ενεργά τι τιμολόγιο θέλουν, θα μεταπέσουν σε ένα τιμολόγιο το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τους παρόχους να το προσφέρουν και το οποίο τιμολόγιο θα είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ξέρεις την τιμή του επόμενου μήνα την πρώτη κάθε μήνα. Το τιμολόγιο αυτό θα το νομοθετήσουμε τις επόμενες μέρες».

Όπως πρόσθεσε: «υπάρχει ένα πρόβλημα αν σας ρωτήσω ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής τον ξέρετε; Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε κάποιο τιμολόγιο που να προσφέρουν όλοι και που να είναι κοινό. Τώρα θα υπάρχει αυτό το κοινό τιμολόγιο. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα τα έχουμε ανακοινώσει όλα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο νέου μοντέλου επιδοτήσεων από τη νέα χρονιά στην περίπτωση που αυξηθούν οι τιμές της ενέργειας υπουργός Ενέργειας απάντησε πως «Αν τα πράγματα πάνε καλά ή σχετικώς καλά θα έχουμε ένα νέο μοντέλο στο οποίο θα βοηθήσουμε κυρίως σε ότι αφορά τη θέρμανση και τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό ήταν ένα κενό που υπήρχε στον τρόπο που γινόταν αυτή η παρέμβαση για τη θέρμανση, και αυτό θα έχει θετική επίπτωση σε σχέση με ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που δεν τους καλύψαμε. Η παρέμβαση που θα κάνουμε για τους ευάλωτους θα είναι μια παρέμβαση που θα είναι αρκετά διευρυμένη σε σχέση με αυτό που συμβαίνει τώρα και δεν θα καλύπτει μόνο τους ευάλωτους θα καλύπτει και ένα σημαντικό κομμάτι αυτού που ονομάζουμε μεσαία τάξη. Πρόσθεσε επίσης ότι «οριζόντιες επιδοτήσεις θα έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου που τελειώνει το καθεστώς και από εκεί και πέρα θα υπάρξουν μόνο αν υπάρξει μια μείζονα κρίση».

«Όλοι με την Πύλαρο»

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, σχεδόν όλοι οι καταναλωτές θα προτιμήσουν να ενταχθούν στο νέο τιμολόγιο. Όλοι ελπίζουν πως δεν θα γίνει ότι έγινε πριν από 90 χρόνια στο λιμάνι του Πειραιά όπου επικρατούσε το σύνθημα «όλοι με την Πύλαρο», ένα πλοίο της γραμμής που εκτελούσε δρομολόγια με πολύ φθηνό εισιτήριο και άφθονους επιβάτες αλλά τελικά από την υπερφόρτωση βούλιαξε!

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στο νέο τιμολόγια θα ενταχθούν πάνω από 4 εκατομμύρια καταναλωτές, δηλαδή τουλάχιστον το 70% του συνόλου των 5,7 εκατομμυρίων θα επιλέξει σε πρώτη φάση να αποφύγει κάποιο από τα νέα προιόντα της αγοράς. Άλλοι όμως θεωρούν ότι στο νέο τιμολόγιο θα μεταβεί ακόμη μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών, δηλαδή πάνω από 5 εκατομμύρια.

«Στηριζόμαστε στο γεγονός ότι ακριβώς επειδή μέσω του κοινού κυμαινόμενου τιμολογίου θα φαίνεται πλέον ποιος είναι ο ακριβότερος στην αγορά, οι εταιρείες θα σπεύσουν να πάρουν πελάτες από αυτό και να το μεταφέρουν στα άλλα τους προϊόντα. Και για τους επόμενους 12 μήνες, όσο και η διάρκεια αυτού του κοινού τιμολογίου, τα τμήματα μάρκετινγκ των παρόχων θα κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν όσο πιο ελκυστικά προϊόντα γίνεται, με όσο το δυνατόν καλύτερες χρεώσεις, επομένως ο ανταγωνισμός θα ενισχυθεί και υπάρχουν ελπίδες αν όχι να πέσουν οι τιμές, τουλάχιστον να συγκρατηθούν σε λογικά επίπεδα» λένε υψηλόβαθμοι του ΥΠΕΝ και συνεχίζουν: «σε χαμηλότερες τιμές λόγω ανταγωνισμού αποσκοπεί η απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Θ. Σκυλακάκη για καθιέρωση από τον Ιανουάριο και για τους επόμενους 12 μήνες, ενός κοινού κυμαινόμενου τιμολόγιου για όλους τους παρόχους, το οποίο θα διαφοροποιείται μόνο ως προς το περιθώριο κέρδους».

Ο υπολογισμός και ο τύπος θα είναι ενιαίος για όλες τις εταιρείες και θα επιτρέπει στους καταναλωτές, πατώντας πάνω σε ένα σχετικό μπάνερ, να συγκρίνουν ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής, μια άσκηση πρακτικώς αδύνατη σήμερα.

Το κοινό τιμολόγιο για το οποίο το υπουργείο θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή, αν όχι αυτήν, το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, θα έχει προαναγγελία τιμής (ex-ante) και ο καταναλωτής θα γνωρίζει την 1η κάθε μήνα, την τιμή που θα ισχύσει για όλο τον υπόλοιπο, με βάση τη διακύμανση στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος.

Ακριβότερο θα είναι από τα προϊόντα που θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά το νέο τιμολόγιο θα αντισταθμίζει την υψηλότερη τιμή του με την σιγουριά που θα προσφέρει στους καταναλωτές ότι δεν θα βρεθούν ξαφνικά προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Επίσης θα είναι προϊόν με προαναγγελία τιμής, η ρήτρα θα περιλαμβάνει μεγέθη τα οποία θα οριστικοποιούνται πριν από την 1η ημέρα του μήνα εφαρμογής της τελικής χρέωσης. Το ανταγωνιστικό σκέλος της τιμής θα επιμερίζεται σε μία βασική χρέωση και μία ex-ante ρήτρα – με τον μαθηματικό της τύπο να περιγράφεται στη ρύθμιση, όπως προαναφέρθηκε.

Συνεπώς όλοι οι πάροχοι θα υπολογίζουν την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, με το ρίσκο που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν. Οι επιλογές θα γίνονται αναφορικά με το ύψος της βασικής χρέωσης, τις παραμέτρους για τη ρήτρα, καθώς και για το όριο ενεργοποίησής της.

Σδούκου: Θωρακισμένη για το χειμώνα η Ελλάδα σε φυσικό αέριο

Σδουκού στην ΕΕ: να γίνει αποσύνδεση τιμών ρεύματος – φυσικού αερίου

«Χρειαζόμαστε εργαλεία για την αποσύνδεση τιμών ρεύματος – φυσικού αερίου και τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις» είπε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Αλεξάνδρα Σδούκου, που συμμετείχε πρόσφατα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, στο Λουξεμβούργο και που κατέληξε στην επίτευξη Γενικής Προσέγγισης του Συμβουλίου για την αναθεώρηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε παρέμβασή της, η Υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, βάσει της πρότασης της ισπανικής Προεδρίας, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να προχωρήσουμε με τον ευρύ εξηλεκτρισμό των περισσότερων τομέων της οικονομίας και με απώτερο στόχο την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας δεν απασχολεί μόνο δύο ή τρία κράτη-μέλη, αλλά αποτελεί ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα, σε μια εποχή που σε άλλες ηπείρους εκδηλώνεται έντονος προστατευτισμός, με ενίσχυση μέσω επιδοτήσεων των εγχώριων επιχειρήσεων ή με κίνητρα για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων. Ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε, ούτως ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα εργαλεία που προβλέπει η νομοθεσία για να επιτευχθεί η αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου και να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις». Κάλεσε, μάλιστα, σε αυτήν την κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Υπουργών συζήτησε το ζήτημα της Ανοικτής Στρατηγικής Αυτονομίας: η κυρία Σδούκου σημείωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται να προχωρήσει γρηγορότερα με τη διασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών για την ενεργειακή μετάβαση, να καλλιεργήσει στρατηγικούς δεσμούς με ομοειδείς χώρες, να αναπτύξει εγχώριες αλυσίδες αξίας στον τομέα της πράσινης ενέργειας, αλλά και να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο Υπουργών την εκτίμησή της για την προετοιμασία της ΕΕ ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού για τον τρέχοντα χειμώνα, την πρωτοβουλία της για την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Χρηματοδότηση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας και τις τελευταίες εξελίξεις στην υποβολή των επικαιροποιημένων Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Διαβάστε ακόμη: