Ο γνωστός «γκουρού», Μαρκ Μόμπιους, επεφύλασσε προς τις αγορές μία ιδιαίτερα δυσοίωνη πρόβλεψη για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων, προειδοποιώντας πως τα επιτόκια μπορεί να «εκτιναχθούν» έως το 9%.

«Αν ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 8%, ο κανόνας είναι πως πρέπει να “ανεβάζεις” τα επιτόκια υψηλότερα από εκείνον, όπερ σημαίνει στο 9%» υποστήριξε ο συνιδρυτής της Mobius Capital Partners, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg.

Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει πως η Fed θα «ανεβάσει» πράγματι τα επιτόκια τόσο ψηλά, ωστόσο, σίγουρα θα πρέπει να κινηθεί αρκετά δυναμικά, προκειμένου να επιτύχει περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων, δεδομένου πως –μέχρι στιγμής– ο πληθωρισμός δε φαίνεται να υποχωρεί από τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων σαράντα ετών.

Σε αυτό συμφώνησε και ο 86άχρονος «γκουρού» των αγορών, επισημαίνοντας πως δε «βλέπει» τον πληθωρισμό να υποχωρεί σύντομα.

Οι αγορές χρήματος εκτιμούν πως το «ταβάνι» των αμερικανικών επιτοκίων θα διαμορφωθεί κοντά στο 5%, το επόμενο έτος. Θεωρούν, μάλιστα, βέβαιο πως στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον προσεχή Νοέμβριο, το συμβούλιο θα εγκρίνει μία ακόμη δυναμική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμη: