Πριν από τρεις ημέρες ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ξεκινούν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, δεν υπήρξαν περιορισμοί για το λιανεμπόριο.

Μεταξύ άλλων, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν στην εκπαίδευση (φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς), στο πώς θα ταξιδεύουν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, στην εστίαση και στην ψυχαγωγία καθώς και στα rapid tests που οφείλουν να κάνουν οι ανεμβολίαστοι για να πηγαίνουν στην εργασία τους και να έχουν πρόσβαση σε μερικές δραστηριότητες.

Μάλιστα, υπήρξαν και ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Λιανεμπόριο - μέτρα: Έρχονται κι άλλοι περιορισμοί;

Περιορισμοί και μέτρα για τους ανεμβολίαστους και στο λιανεμπόριο;

Και η «συζήτηση» έχει επεκταθεί για το αν θα υπάρξουν μέτρα για τους ανεμβολίαστους και στο λιανικό εμπόριο.

«Το λιανικό εμπόριο ήταν από τους πρώτους τομείς που εφαρμόστηκαν μέτρα», σχολίασε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Και σημείωσε πως ήταν περιορισμοί για μεγάλο διάστημα και μερικά από τα μέτρα αφορούσαν στη χρήση μάσκας και στα άτομα που θα έμπαιναν σε ένα κατάστημα.

«Το λιανεμπόριο δεν αφέθηκε χωρίς να υπάρχουν μέτρα. Από εκεί και πέρα η κίνηση του να μπούμε σε ένα σούπερ μάρκετ ή να πάμε να ψωνίσουμε με τα μέτρα, με τη χωρικότητα που επιτρέπεται, με τη μάσκα, είναι ασφαλής και επομένως θα συνεχίσουμε έτσι», προσέθεσε.

Ερωτηθείς για νέα μέτρα στο λιανεμπόριο, είπε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι καμία σκέψη για click inside ή click away γιατί φάνηκε ότι και από το δεύτερο κύμα, η λειτουργία του λιανικού εμπορίου με τους επιχειρηματίες του κλάδου να λειτουργούν υποδειγματικά, δεν επιβάρυνε τη διασπορά. Έχουμε πολύ καλή λειτουργία τόσο του λιανεμπορίου όσο και του τουρισμού».

Λιανεμπόριο - μέτρα: Έρχονται κι άλλοι περιορισμοί;

«Κλίνουμε περισσότερο προς τους εμβολιασμένους»

Επίσης, στο λιανεμπόριο αναφέρθηκε και ο νέος πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, που εξελέγη ομόφωνα, στη θέση του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Μίχαλου.

«Ένα νέο lockdown θα ήταν καταστροφή για την οικονομία και την κοινωνία. Άρα θα πρέπει να πειστούν όλοι να γίνει ο εμβολιασμός, για την υγεία τους και την ομαλή λειτουργία της αγοράς», είχε εκφράσει στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Αυτή τη στιγμή με χρέη από τα μνημόνια, με χρέη από την πανδημία, εμείς λέμε ότι αν δεν υπάρξει κούρεμα ιδιωτικού χρέους, πάνω από 200.000 επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν τον επόμενο χειμώνα».

Και ερωτηθείς για τα μέτρα στο λιανεμπόριο, τόνισε πως «είχα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Γεωργιάδη και ήταν αυτό που ζητήσαμε, δηλαδή καθένας που πάει σε καταστήματα να είναι εμβολιασμένος ή να έχει κάνει το τεστ», εκτιμώντας πως «εκεί πάει το πράγμα αλλά πάμε βήμα προς βήμα. Και όχι μόνο εμείς αλλά όλη η Ευρώπη».

Μάλιστα, εξέφρασε πως «κλίνουμε περισσότερο προς τους εμβολιασμένους γιατί αν δεν υπάρξει πλήρης εμβολιασμός και δεν καταφέρουμε τα κρούσματα να μειωθούν, θα γεμίσουν οι ΜΕΘ. Πρέπει να προλάβουμε ένα τέτοιο γεγονός».