Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξήγγειλε σήμερα Τρίτη 24 Αυγούστου, τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και μεταξύ αυτών, ήταν και οι περιορισμοί για μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα», θέλησε να επισημάνει ο κ. Κικίλιας, ο οποίος προσέθεσε ότι χρειαζόμαστε ακόμα, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους Έλληνες για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, που αγγίζει το 80%, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία.

Νέα μέτρα: Τι ισχύει για ανεμβολίαστους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς

Για τους εκπαιδευτικούς και τους ακαδημαϊκούς

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα.

Αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου, 10 ευρώ το τεστ.

Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές αρχές.

Για τους μαθητές

Οι μαθητές οφείλουν υποχρεωτικά να κάνουν τα δύο self test την εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα εδώ.

Για τους φοιτητές

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές έχουν την υποχρέωση για δύο εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου ή PCR την εβδομάδα, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή έναντι 10 ευρώ.

Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων.

Η «πανδημία των ανεμβολίαστων»

Σημειώνεται πως ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε πλέον την πανδημία ως «πανδημία των ανεμβολίαστων» και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι πάνω από το 90% όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

«Δεν θα μετατρέψουμε τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία για ασθενείς covid-19» είπε με έμφαση και προσέθεσε ότι τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, καθώς το αντίθετο, όπως είπε, θα ήταν άδικο για όσους έχουν εμβολιαστεί, αλλά και ανήθικο για όλους όσους νοσούν από άλλα νοσήματα και χρειάζονται νοσηλεία σε αυτά.