Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ξεκίνησε από τους υγειονομικούς και φαίνεται πως η επέκταση της εν λόγω πρακτικής είναι πιο κοντά από ποτέ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε. Χρειαζόμαστε σχεδόν ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμα για να φτάσουν τα επιθυμητά ποσοστά εμβολιασμού», ανέφερε ο Βασίλη Κικίλιας, ο υπουργός Υγείας, την ημέρα ανακοίνωσης των νέων μέτρων.

Όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ποιοι έχουν μιλήσει για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού;

«Το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας είναι πάντα στο τραπέζι», είπε σήμερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημειώνοντας ότι θα αξιολογηθεί από τον ρυθμό εμβολιασμών το τι ακριβώς θα γίνει.

Αυτό δείχνει πως η κουβέντα για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμούς και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων έχει ανοίξει για τα καλά.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας είναι ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι και ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμα δεν έχει παρθεί κάποια οριστική απόφαση.

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι. Εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν, μπορούμε να το προχωρήσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Αυτό που κάνουμε είναι να εκμεταλλετούμε το βασικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας, το εμβόλιο», ήταν τα λόγια του στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Άλλωστε, «παράθυρο» για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στο δημόσιο για τους υπαλλήλους υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» που έρχονται σε επαφή με πολίτες, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

«Το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά τον Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου, το κριτήριο για εμβολιασμό, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου σε συγκεκριμένα σημεία οπού υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk», ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα αφορά και στον στρατό, αλλά ακόμη είναι υπό επεξεργασία από τους ειδικούς, το εν λόγω ζήτημα.