Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπεραμύνθηκε της απόφασης αυστηρών περιορισμών στους ανεμβολίαστους πολίτες της χώρας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι η διάθεση των εμβολίων έναντι του κορωνοϊού.

Αρχικά, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, λέγοντας ότι συζητήθηκε αρκετά η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

«Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε στο πρόσωπο του κ. Μενέντεζ έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν άνθρωπο που έχει θέσει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Έναν άνθρωπο με αρχές, προσηλωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο ως θεμελιώδεις αρχές που θα πρέπει να διαπνέουν τις πολιτισμένες χώρες κατά την επίλυση των διαφορών τους. Υπογράμμισε παράλληλα, ότι αναμένουμε την ολοκλήρωση του Νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021, ο οποίος θα αποτελέσει ορόσημο για την περαιτέρω πρόοδο των διμερών μας σχέσεων», είπε χαρακτηριστικά.

«Συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με εστίαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια, αλλά και τη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κατάσταση το Αφγανιστάν», σημείωσε.

Για το μέτωπο της πανδημίας

«Από τη στιγμή που η πανδημία επιμένει και η κυρίαρχη σήμερα μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο επιθετική, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για την ομαλότερη λειτουργία της κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα πάνω από 6 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, ενώ κάθε μέρα κλείνονται πολλές χιλιάδες νέα ραντεβού. Αυτό μεγαλώνει την υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε την αποκατάστασης της ζωής μας στην πληρότητά της» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η ζώσα κοινωνία -οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες- δεν διανοούνται πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί να ξαναβάλουν τη ζωή τους σε “αγκύλες”. Ότι θα χρειαστεί να ξαναζούν με αστερίσκους. Ακούμε τη φωνή τους, συμμεριζόμαστε τις αγωνίες τους και ανοίγουμε βήμα. Πάμε μπροστά», τόνισε.

«Η επιστήμη μας έδωσε τα όπλα που χρειαζόμαστε. Θα ήταν τεράστιο λάθος εκ μέρους μας να συνεχίσουμε με την τακτική των οριζόντιων περιορισμών, από τη στιγμή που η πλειοψηφία της κοινωνίας υψώνει ασπίδα ανοσίας μέσω του εμβολιασμού. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν προχθές είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, στηριγμένης τόσο στα πορίσματα της ιατρικής όσο και στις απαιτήσεις του ελληνικού και διεθνούς δικαίου. Τα μέτρα που λάβαμε έχουν στόχο να προστατεύσουν, με διαφορετικό τρόπο, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους» εξήγησε ο κ. Οικονόμου.

«Από τη στιγμή που οι εμβολιασμένοι βρίσκονται de facto σε άλλη θέση από τους ανεμβολίαστους σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από την πανδημία, από τη στιγμή που ο ασφαλής δωρεάν εμβολιασμός είναι άμεσα διαθέσιμος στους πάντες, θα ήταν παράλογο και επικίνδυνο να ισχύουν τα ίδια για όλους. Προσοχή δεν επιδιώκουμε διχασμούς. Δεν βάζουμε απέναντι κανέναν. Δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες. Δωρεάν εμβόλια σε όλους παρέχουμε. Όποιο επιθυμεί ο καθένας. Από αυτά με τα οποία έχουν εμβολιαστεί 4,9 δισ. άνθρωποι στον κόσμο. Από την άλλη όμως θα ήταν και ανεύθυνο από την πλευρά μας να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η επέκτασή της «είναι πάντα στο τραπέζι», ενώ σε σχετική ερώτηση για τους ενστόλους, σημείωσε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών.

«Εάν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα, θα γίνει με βάση στοιχεία κίνδυνο μετάδοσης με το αν παρατηρείται συνωστισμός ή αν έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων

«Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αισθάνονται έμπρακτα την προσοχή και την υποστήριξη της πολιτείας. Μέχρι σήμερα έχουν πιστωθεί σε λογαριασμούς δικαιούχων περίπου 10,5 εκατ. ευρώ σε 1.214 μοναδικούς δικαιούχους» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Όπως σημείωσε, ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνεργασία με Δήμους και περιφέρειες έργα απομάκρυνσης καμμένων ιστάμενων κορμών που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα, ενώ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες ξεκινούν αντιδιαβρωτικά έργα με κορμοφράγματα και κλαδοπλέγματα στις πυρόπληκτες περιοχές.

«Τα έργα αυτά θα γίνουν από τους τοπικούς δασικούς συνεταιρισμούς με απευθείας ανάθεση από τα δασαρχεία και αυτεπιστασία από δασικούς υπαλλήλους» είπε.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ, σ’ ένα ταξίδι αποκλειστικά ιδιωτικού χαρακτήρα, προκειμένου να εγκαταστήσει την κόρη του που πηγαίνει για σπουδές και θα βρίσκεται πίσω στα καθήκοντα του την Δευτέρα.