Νέα μέτρα ανακοινώθηκαν σήμερα νωρίς το μεσημέρι και μεταξύ των τομέων για τους οποίους ισχύουν οι περιορισμοί είναι η εστίαση, τα γήπεδα, οι χώροι ψυχαγωγίας και τα γυμναστήρια.

Να σημειωθεί πως τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στους δημόσιους χώρους συνάθροισης έχουν ισχύ από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι και την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022.

Νέα μέτρα: Τι ισχύει για εστίαση και γήπεδα;

Οι περιορισμοί με λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ως 6 μήνες από τη διάγνωση, αφορούν:

  • κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης).
  • κλειστούς και ανοιχτού χώρους γηπέδων.

Οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες ως 6 μήνες από τη διάγνωση οφείλουν να επιδεικνύουν βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης και πρέπει να πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Νέα μέτρα: Τι ισχύει για εστίαση και γήπεδα;

Τα μέτρα για την ψυχαγωγία

Για τους κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, η λειτουργία αφορά εμβολιασμένους, νοσήσαντες ως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν κάνει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου ως 48 ώρες πριν.

Οφείλουν να έχουν βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ- αντίστοιχα- και να γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Να σημειωθεί πως οι χώροι αυτοί, βάσει νόμου, μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Και σε αυτή την περίπτωση οι χώροι θα μπορούν να λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Πώς θα λειτουργούν τα κλειστά γυμναστήρια;

Η λειτουργία στα αθλητικά σωματεία και τα κλειστά γυμναστήρια αφορά, όπως και ανωτέρω, εμβολιασμένους, νοσήσαντες ως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν κάνει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου ως 48 ώρες πριν.

Οφείλουν να έχουν βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ- αντίστοιχα- και να γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους;

Σημειώνεται πως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές/ κινηματογραφικές/ μουσικές/ χορευτικές παραγωγές, όπως ισχύει για τους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς που δεν έχουν λάβει τις απαιτούμενες δόσεις του εμβολίου, θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα.

Αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου, 10 ευρώ το τεστ.

Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές αρχές.