Πολλά είναι τα ερωτηματικά γύρω από τα rapid test που οφείλουν να κάνουν οι ανεμβολίαστοι και την τιμή που θα έχουν, κατόπιν των μέτρων που ανακοινώθηκαν πριν από δύο ημέρες από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με ό,τι είχε ανακοινωθεί, η τιμή που θα πρέπει να καταβάλλουν οι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τα rapid test, είναι στα 10 ευρώ.

Τι ζητούν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων;

Ωστόσο, την αντίδραση των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει την τιμή των rapid test, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ανακοίνωσε.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί η εξέταση με την τιμή των rapid test στα 10 ευρώ, διότι η τιμή αυτή είναι κάτω του λειτουργικού κόστους, που είναι τουλάχιστον 12 ευρώ για το μέσο διαγνωστικό εργαστήριο.

Τα παραπάνω αναφέρουν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Rapid test - τιμή: Πόσο θα κοστίζουν τελικά στους ανεμβολίαστους;

Κοινή διαπίστωση των εκπροσώπων ήταν ότι, εκτός από την τιμή του αντιδραστηρίου, φαίνεται ότι δεν υπολογίστηκαν για την διενέργεια των rapid test:

  • το κόστος του αναλώσιμου υλικού για τη δειγματοληψία,
  • το κόστος της αντισηψίας μετά τη δειγματοληψία,
  • το κόστος εργασίας του εξειδικευμένου προσωπικού για τη διενέργεια των τεστ,
  • το κόστος του διοικητικού προσωπικού, το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων,
  • το κόστος αγοράς των αντιδραστηρίων και τέλος
  • το κόστος απόσβεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Στα 10 ευρώ η τιμή των rapid tests

Το μεσημέρι της Πέμπτης λοιπόν, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3, είπε πως δεν πρόκειται να αλλάξει η τιμή και θα είναι στα 10 ευρώ.

«Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, για τη λειτουργία κάποιων μέτρων όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνουν εφόσον δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αν και είναι πολύ εύκολο να μην υποστούν αυτό το κόστος, θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ώστε με 10 ευρώ να γίνει το rapid test», εξηγώντας πως θα συνεχίσουμε με το ποσό των 10 ευρώ και δεν τίθεται θέμα- αυτή τη στιγμή-αναπροσαρμογής της τιμής.

Μάλιστα, σχολίασε πως «θα φτάσουμε σε ένα σημείο που αυτό δεν θα χρειάζεται πλέον να είναι υποχρεωτικό. Θεωρώ ότι ο καθένας θα εμβολιαστεί τελικά. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική και μεταδίδεται πολύ εύκολα», σημειώνοντας ότι εφόσον κανείς ξέρει ότι θα κολλήσει, «δεν μπορεί να μην αντιληφθεί, δεν μπορεί να μην εμπιστευτεί την Πολιτεία και να μην μην εμβολιασθεί».