Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πραγματικός νικητής και αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και η νίκη αυτή σηματοδοτεί και ένα restart για την κυβέρνηση που δεν έχει αποτελεσματικό πρώτο τρίμηνο.

Κέρδισε σημαντικές περιφέρειες και για λίγες ψήφους δεν κέρδισε από την πρώτη Κυριακή την περιφέρεια Πελοποννήσου με τον Δημήτρη Πτωχό.

Κερδίζει 7 περιφέρειες και κατεβαίνει στο δεύτερο γύρο με σημαντικές αξιώσεις και με το ρόλο του φαβορί.

Εκεί που είναι επίφοβα είναι στο Ιόνιο που η Ρόδη Κράτσα ήρθε δεύτερη πίσω από τον Γ.Τρεπεκλή και στην Δυτική Μακεδονία που ο Γ.Κασαπίδης ήρθε επίσης δεύτερος πίσω από τον Γ.Κασαπίδη που τον στήριξε πολύ ο μηχανισμός της ΝΔ.

Πιο εύκολες θα είναι οι μάχες στο Βόρειο Αιγαίο και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη ενώ και η Πελοπόννησος στο τέλος για γίνει γαλάζια.

Η ΝΔ αποδεικνύεται απόλυτη πολιτική κυρίαρχος καθώς κερδίζει πολυπληθείς περιφέρειες όπως η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία με ποσοστά μεγάλα, κερδίζει τους μεγάλους δήμους και ακόμα και εκεί που οδηγούμαστε σε δεύτερο γύρο, οι αντίπαλοι των γαλάζιων υποψηφίων προέρχονται από την ΝΔ. Οπότε πολιτικά, μιλάμε για πολιτική κυριαρχία της ΝΔ.

Στη μόνη περιφέρεια που βλέπουμε ότι μπορεί να την διεκδικήσει η αντιπολίτευση είναι αυτή στην Θεσσαλία με τον Δημήτρη Κουρέτα αλλά και πάλι είναι δύσκολο.

Όμως, είναι σίγουρο ότι ο Αγοραστός εισέπραξε δυσαρέσκεια και δεν βγήκε από την πρώτη Κυριακή.

Πιστεύεται, όμως, ότι στο δεύτερο γύρο θα πέσει ο μηχανισμός της ΝΔ πάνω του και θα βγει.

Όπως και ο Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία –Θράκη. Και εκεί υπήρξαν οι φωτιές στον Έβρο που έφεραν γκρίνια.

Και εκεί θα υπάρξει στήριξη. Συνολικά, η ΝΔ μπορεί να κερδίσει άλλες 4 (Θεσσαλία, Αν. Μακεδονία, Πελοπόννησο και Βόρειο Αιγαίο) ενώ πιο δύσκολα η Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα 11 στα 13.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διαχρονικά δεν είχε δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση. Όμως, σε αυτές τις εκλογές φάνηκε ότι δεν είχε ούτε σχέδιο ούτε πρόγραμμα. Πάτωσε.

Αν και δεν ήταν επιλογές Κασσελάκη όσοι κατήλθαν, η νέα ηγεσία δεν κατάφερε να δώσει κάποια άνοδο, δείγμα ότι δεν αλλάζουν διάθεση οι ψηφοφόροι εύκολα από ένα πρόσωπο.

Στην περιφέρεια Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε, ο Ιωακειμίδης πήρε μικρό ποσοστό σε σχέση με αυτό της Ρένας Δούρου το 2019.

Στην Αθήνα ο Κ. Ζαχαριάδης έπεσε στην τρίτη θέση και για λίγο θα έμπαινε στην 4η.

Στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες είναι απών. Ο ΣΥΡΙΖΑ με φθαρμένα πρόσωπα δεν μπορεί να πείσει ότι αλλάζει…

Όμως, αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι το ΚΚΕ κάνει ένα μεγάλο ντεμαράζ που επιβεβαιώνει και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που το έδειχναν πολύ ψηλά, να φλερτάρει με το διψήφιο ποσοστό.

Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και κοιτάζει ακόμα πιο αριστερά από την στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κάνει άνοιγμα στο Κέντρο.

Στο ΚΚΕ έχουν πάει ήδη και κάποια μέλη (Ξυροτύρη, Μηλιός) και μπορεί να πάνε και άλλα. Η περίπτωση Κασσελάκη διχάζει τον αριστερό κόσμο.

Όμως, και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ανησυχεί από τις χθεσινές εκλογές.

Με μία εξαίρεση την παρουσία του στους δήμους Αθήνας-Θεσσαλονίκης για τον δεύτερο γύρο, σε γενικά πλαίσια ήταν ιδιαίτερα χαμηλά τα ποσοστά του στις περιφέρειες.

Ειδικά στην Αττική ήταν 4η δύναμη καθώς το ξεπέρασε ακόμα και το ΚΚΕ με τον Δ. Πρωτούλη.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση αλλά θα πρέπει να το αποδείξει και στο πεδίο.

Ο Μητσοτάκης θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα στήριξης των υποψηφίων για τον δεύτερο γύρο με προσωπικές επισκέψεις και περιοδείες μεγαλοστελεχών στις κρίσιμες περιοχές.

Όμως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι επίφοβη πολύ η Θεσσαλονίκη, ο Κ.Ζέρβας πήρε ένα μέτριο ποσοστό και ο Στέλιος Αγγελούδης μπορεί να λάβει τη στήριξη του Στ.Πέγκα και να κερδίσει στον δεύτερο γύρο.

Διαβάστε ακόμη: