Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχωρώντας συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1, έστειλε το μήνυμα ότι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027, στο τέλος της τετραετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στις ευρωεκλογές «ψηφίζουμε για το πώς μπορούμε την επόμενη μέρα να βοηθήσουμε τους πολίτες όντας διεκδικητικοί στην Ευρώπη» ενώ πρόσθεσε ότι «βλέπω ένα remake, τον Κασσελάκη και τον Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε για τα απογευματινά χειρουργεία ότι «κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό ώστε το Κράτος να μπορεί να επιδοτήσει τα χειρουργεία αυτά, να είναι δωρεάν για ορισμένες κατηγορίες ασθενών».

Για τη γυναικοκτονία στους Άγιους Αναργύρους

Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους και την βία μεταξύ των ανηλίκων, λέγοντας ότι «το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και για μένα. Έρχεται ένα τέτοιο συμβάν να μας υπενθυμίσει ότι όσα κάνουμε δεν είναι αρκετά. Δεν έχουμε καθημερινά γυναικοκτονίες αλλά καταγγελίες για βία κατά των γυναικών και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη άνεση να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά επειδή υπάρχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία παρά το ότι έγιναν όλα λάθος στους Αγίους Αναργύρους».

Αναφερόμενος στην ΕΛΑΣ, σημείωσε ότι «μπορεί να υπάρχει ακόμα η κουλτούρα στην αστυνομία και το κράτος του ωχαδερφισμού όμως υπάρχουν και αστυνομικοί που κάνουν τα περιπολικά ταξί και ασθενοφόρα. Το είπα ότι τα περιπολικά πρέπει να είναι περιπολικά και ταξί και ασθενοφόρα. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών έχει αίσθηση του καθήκοντος. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αλλάξει η κουλτούρα. Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες ώστε να έχουν φυσική και νομική προστασία. Χρειαζόμαστε περισσότερα panic button που έχουν σώσει ζωές».

«Για μένα κάθε τέτοια τραγωδία είναι μια υπενθύμιση ότι όταν κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος θα υπάρχουν πισωγυρίσματα αλλά θα πρέπει να πάρουμε δύναμη από αυτό» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός ο οποίος μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι «δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους, είμαι ξεκάθαρος. Αν για ό,τι συμβαίνει λάθος πηγαίνει η ευθύνη στην κορυφή τότε θα είχαμε κάθε εβδομάδα παραιτήσεις. Ευθύνη δική μου ότι άλλαξαν 3 υπουργοί σε λίγους μήνες».

Για τα Τέμπη

Ερωτηθείς για την τραγωδία των Τεμπών και για τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς στα Τέμπη; Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά; Θα το κρίνει αυτό οριστικά ο πραγματογνώμονας. Εγώ γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη. Είναι βαθιά προκλητικό για μένα που κλήθηκα να διαχειριστώ μια τέτοια τραγωδία ότι επιχείρησα συγκάλυψη. Στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να στοχοποιήσουμε τους σταθμάρχες αλλά υπήρξε ανθρώπινο λάθος. Πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι ενώ προσπαθήσαμε, δεν είχαμε διαθέσιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας. Ξέρω ότι έχουμε μια κοινωνία καχύποπτη γι αυτό αλλά ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Η δική μας δουλειά είναι τα τρένα να είναι ασφαλή».

«Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος για να πάει ο γερανός για να σηκώσει τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχείας, επιχειρησιακά πήραν την απόφαση στο πεδίο. Υπήρχαν βαγόνια διαλυμένα με υποψία ότι από κάτω βρίσκονταν άνθρωποι νεκροί. Οι άνθρωποι που επιχειρησιακά ήταν εκεί πήραν την απόφαση να σταθεροποιηθεί το έδαφος. Είναι βαθιά δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με τόση ευκολία και εμείς να καλούμαστε να τις διαψεύσουμε. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι από τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

«Θα σας πω ένα λάθος που έγινε: δεν απαντήσαμε πειστικά από την αρχή στις θεωρίες συνωμοσίας από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και τον κ. Βελόπουλο. Έπρεπε να είχαμε απαντήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα ότι όλα αυτά ήταν τερατουργίες. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να συνδέουμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας ενός βουλευτή με τις ποινικές ευθύνες βάσει του άρθρου 86 του συντάγματος. Η αντιπολίτευση μας λέει για προκαταρκτική αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κατηγορητήριο. Αν απευθύνεις τη βαριά κατηγορία για ανθρωποκτονία από ανθρώπινο δόλο, γράψτο και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα».

Για τις ευρωεκλογές

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές και πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη και ναι επειδή είναι εθνική κάλπη θα βγουν συμπεράσματα σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών. Θέλω όσο δυνατόν καλύτερο ποσοστό για να διαπραγματευτώ όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για τους αγρότες μας κ.α. Ψηφίζουμε για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες πιο αποτελεσματικά. Ψηφίζουμε για να στείλουμε εσωτερικό μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν απρόσκοπτα. Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ τόσο πιο εύκολα θα μπορούν να το κάνει σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών. Αν ξαναφουντώσει αυτό το κίνημα της αντισυστημικότητας που το είδαμε πριν 10 χρόνια με κόμματα που κινούνται σε μίγμα μηδενισμού, ασυναρτησίας και λαϊκισμού, δεν θα είναι καλό».

Αιχμές κατά Κασσελάκη – Βελόπουλου

Αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, ο Πρωθυπουργός είπε: «Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκλογές ενώ θέτει τον πήχη στις ευρωεκλογές στο 17% άρα αναγνωρίζει ότι είναι δεύτερος. Το κάνει για τα εσωτερικά του ζητήματα. Χρειάζεται η χώρα εθνικές εκλογές; Προφανώς όχι. Δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές. Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027 με όποιο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές», κλείνοντας με αυτό τον τρόπο ξανά την πόρτα στο ενδεχόμενο εθνικής κάλπης.

Στο πλαίσιο αυτό είπε, μάλιστα, ότι «αυτή την 4ετια πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος. Αν στην πρώτη 4ετια αντιμετωπίσαμε κρίσεις τώρα μπαίνουμε στα βαθειά. Θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών στο τέλος της 4ετιας».

Παρατήρησε, μάλιστα, ότι «αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake. Βλέπω Κασσελάκη και Βελόπουλο και μου θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο που κυβέρνησαν. Δεν πρόκειται να συμβεί να κυβερνήσουν ΣΥΡΙΖΑ-Ελληνική Λύση αλλά για αυτό πιέζω να έχει υψηλότερο ποσοστό η ΝΔ». Ερωτηθείς, δε, για τον γάμο των ομοφύλων είπε ότι «όποιος μπορεί να μου πει ότι μπορεί να πλήγωσε τη ΝΔ ας έρθει να το κάνει τεκμηριωμένα. Είμαι σίγουρός οτι νεοδημοκράτες όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουν θα δουν τη μεγάλη εικόνα. ήταν ένα μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος».

Για το ενδεχόμενο διεκδίκησης ευρωπαϊκού αξιώματος

Έκλεισε, μάλιστα, ξανά τη συζήτηση για «μετακόμιση» στην Ευρώπη λέγοντας ότι «είναι κολακευτικό να συζητείται ένας Έλληνας πρωθυπουργός για ευρωπαϊκά αξιώματα αλλά δεν πάω πουθενά. Θα είμαι πρωθυπουργός της Ελλάδας εκεί που με έταξαν οι πολίτες».

Διαβάστε ακόμη: