τελευταίες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πέραν των τετριμμένων πλέον ποιοτικών στοιχείων, δηλαδή την κυριαρχία της ΝΔ παρά τη φθορά, την άνοδο του Στέφανου Κασσελάκη, τα προβλήματα καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες κ.α, δείχνουν και τον ηττημένο της επερχόμενης εκλογικής διαδικασίας.

Όπως έχουν πει αρκετοί αναλυτές σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση όποιος βγει τρίτος θα είναι και ο μεγάλος χαμένος των εκλογών.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο χαμένος των ευρωεκλογών θα είναι, εκτός απροόπτου, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η παγίωση του ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση θα είναι μία αρνητική εξέλιξη κόντρα στις προσδοκίες του κόσμου της Κεντροαριστεράς και αντίθετη με την εικόνα που εκπέμπουν τα δύο κόμματα του χώρου, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα στο οποίο οι εσωκομματικοί αντίπαλοι αναμένουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να σηκώσουν την αντιπολίτευση κατά του Κασσελάκη και του τρόπου με τον οποίο πολιτεύεται.

Ένα κόμμα που ουσιαστικά κρατιέται δημοσκοπικά από την εισχώρηση του Κασσελάκη σε ευρύτερα απολιτίκ κοινά και αντισυστημικούς. Οργανωτικά, όμως, είναι ένα διαλυμένο κόμμα.

Στον αντίποδα το ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα οργανωμένο κόμμα όπου όπως φαίνεται ο αρχηγός του Νίκος Ανδρουλάκης, δεν μπορεί να εισχωρήσει σε κανένα κοινό πλην του πυρήνα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Ούτε προς τα αριστερά, όπως επιχείρησε με τη στάση του για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, μπόρεσε να εισπράξει κάτι ούτε στα ευρύτερα αντί-μητσοτακικά κοινά μπόρεσε μετά την πρόταση δυσπιστίας που επιχείρησε στην Βουλή.

Είχε εξασφαλίσει μία δεύτερη θέση και σιγά σιγά απώλεσε τη θέση αυτή μη μπορώντας να πείσει έτι περαιτέρω τους πολίτες.

Αλλά και σαν προσωπικότητα, μπορεί να είναι πιο συγκροτημένος από τον Στέφανο Κασσελάκη, όμως, ο δεύτερος διαθέτει αυτό που λένε οι επικοινωνιολόγοι, «γκελ» σε κάποια τμήματα της κοινωνίας.

Επαγγελματικά, ο κ. Κασσελάκης έχει εργαστεί και έχει εξελιχθεί με την επαγγελματική του ιδιότητα.

Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν συνεχώς από μία κομματική θέση σε μία άλλη, οπότε το παράδειγμα του ως πολιτικού είναι αδύναμο.

Οι ευρωεκλογές, όπως έχουν τονίσει αναλυτές, θα δώσουν και την επόμενη αντιπολίτευση του Κ. Μητσοτάκη μέχρι τις εθνικές εκλογές και αυτή όπως φαίνεται είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι το ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί να επανήλθε το θέμα των υποκλοπών, όμως, φαίνεται ότι δεν επηρεάζει την κοινή γνώμη.

Το θέμα, όμως, των Τεμπών έχει επηρεάσει ένα μεγάλο κοινό χωρίς, όμως, να πιστωθεί κάτι στο ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε, η τρίτη θέση του Ν.Ανδρουλάκη θα ανοίξει εν ευθέτω χρόνω και εσωκομματικές έριδες μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη από εμφανείς ή και αφανείς ως τώρα αντιπάλους του.

Ο Ανδρουλάκης έχει δείξει ότι δεν μπορεί να συγχρωτίζεται με εσωκομματικούς αντιπάλους μέσα στο κόμμα, και αυτό είναι ένα μειονέκτημα, οι μεγάλοι ηγέτες του χώρου πάντοτε είχαν τους αντιπάλους τους κοντά τους.

Υπό αυτή την έννοια, θα είναι πολλαπλώς χαμένος στις ευρωεκλογές ο κ. Ανδρουλάκης.

Διαβάστε ακόμη: