Χρυσοί Σκούφοι 2024 λοιπόν. Μπαίνοντας στην τέταρτη δεκαετία του, ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων βρίσκει την ελληνική γαστρονομική σκηνή σε εντυπωσιακή άνθιση, γεγονός που πιστοποιείται από τον αριθμό των 43 βραβευμένων εστιατορίων, οι ιδιοκτήτες και σεφ των οποίων ανέβηκαν τη Δευτέρα 8 Απριλίου στη σκηνή για να παραλάβουν την υψηλότερη ελληνική γαστρονομική διάκριση. Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το “Etrusco” της Κέρκυρας αναδείχθηκε το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με τον Έκτορα Μποτρίνι, μάλιστα, να καταλαμβάνει και τη δεύτερη θέση με το ομώνυμο αθηναϊκό του εστιατόριο.
Όπως συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι σημαντικές τουριστικές περιοχές της χώρας μας είναι εκείνες που έχουν τη μερίδα του λέοντος στα βραβεία (23 συνολικά στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και στη Χαλκιδική), με τη Σαντορίνη, μάλιστα, να φτάνει φέτος τα 9 εστιατόρια με Χρυσό Σκούφο. Επίσης, 17 από τα βραβευμένα εστιατόρια βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
9 ήταν τα εστιατόρια που μπήκαν για πρώτη φορά στην ελίτ των Χρυσών Σκούφων ενώ, αντιθέτως, πέντε εστιατόρια έχασαν τον περσινό Χρυσό Σκούφο τους. Τέλος, 19 εστιατόρια απέσπασαν την τιμητική διάκριση Top Notch, φτάνοντας δηλαδή ένα βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν τον Χρυσό Σκούφο. Με τη διάκριση One To Watch για το καλύτερο νέο εστιατόριο τιμήθηκε το αθηναϊκό “Nyn Esti”, ενώ Chef Pâtissier 2024 ανακηρύχθηκε ο Θοδωρής Μωυσίδης.
Μία σκηνή σε διαρκή άνοδο
Από το σαφάρι που πραγματοποίησε η γευσιγνωστική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων διαπιστώθηκε η δημιουργία περισσότερων καλών εστιατορίων από ποτέ σε όλη την Ελλάδα, τα οποία βαθμολογικά βρίσκονται στην κλίμακα μεταξύ 14-14,90 με άριστα το 20. Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις βαθμολογήσεις, παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση εστιατορίων με βαθμό κάτω από το 15/20 που είναι και η βάση για Χρυσό Σκούφο, ενώ στα υψηλά βαθμολογικά επίπεδα, και ιδιαίτερα πάνω από το 16/20, τόσο η βαθμολογική άνοδος όσο και η αύξηση των εστιατορίων είναι πολύ πιο αργή.
Η εντυπωσιακή ποιοτική άνοδος της γαστρονομίας στην Ελλάδα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και την εντυπωσιακή αύξηση των βραβείων τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι προβλέψεις για τη συνεχιζόμενη άνοδό της στο εγγύς μέλλον, οδήγησαν τη γευσιγνωστική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων στην απόφαση επαναπροσδιορισμού –έπειτα από πολλά χρόνια– της αξιολογικής πολιτικής του θεσμού. Αυστηροποιήθηκαν λοιπόν περαιτέρω και η βαθμολόγηση και οι βάσεις αξιολόγησης, με στόχο να βραβεύονται κάθε χρόνο οι καλύτεροι των καλύτερων. Ταυτόχρονα, όσο δυσκολεύουν οι προδιαγραφές για την απόκτηση των βραβείων, τόσο αυξάνεται η προστιθέμενη αξία τους.
Την τελετή παρουσίασαν ο Γιώργος Καραμίχος και η Κατερίνα Παπουτσάκη, με το κόνσεπτ της βραδιάς να επικεντρώνεται στο Quizine, ένα πρωτότυπο και ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό παιχνίδι γνώσεων ανάμεσα σε δύο ομάδες, οι οποίες διαγωνίστηκαν ζωντανά και χάρισαν δυνατές στιγμές χιούμορ στην αίθουσα. Η πρώτη ομάδα απαρτίστηκε από τρεις ενημερωμένους και δυνατούς παίκτες, τους οποίους υποδύθηκαν (δείχνοντας και το υποκριτικό και αυτοσαρκαστικό τους ταλέντο, πέρα από το γαστρονομικό) τρεις καταξιωμένοι και πολυβραβευμένοι σεφ, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Έκτορας Μποτρίνι και ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης.
Τα μέλη της αντίπαλης ομάδας, εξίσου καταρτισμένα σε γαστρονομικά θέματα, υποδύθηκαν οι ηθοποιοί Κατερίνα Μισιχρόνη, Μάξιμος Μουμούρης και Αργύρης Πανταζάρας. Οι δύο ομάδες διασταύρωσαν τα “ξίφη” τους ανά ζεύγη, τσεκάροντας τις γνώσεις τους πάνω σε διεθνή και εγχώρια γαστρονομικά και χρυσοσκουφάτα θέματα, και έδωσαν απαντήσεις (όχι πάντα σωστές!) σε μια σειρά ερωτήσεων που στο τέλος τις έφεραν – δικαίως – σε ισόπαλο αποτέλεσμα.
Το δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2024 δημιούργησαν ο τριάστερος Ολλανδός σεφ Jacob Jan Boerma, μετρ της φινέτσας και της τεχνικής (ο οποίος σήμερα διευθύνει τρία εστιατόρια με αστέρι Michelin στην Ολλανδία και στο Βέλγιο και επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην Ιαπωνία), και ο επίσης βραβευμένος με αστέρι Michelin και Χρυσό Σκούφο επί σειρά ετών, σεφ Παύλος Κυριάκης.
Ήταν ένα σοφιστικέ και συναρπαστικό μενού, με ολλανδική τόλμη, ασιατικές επιρροές, γαλλική φινέτσα και μεσογειακό ταμπεραμέντο, που ενθουσίασε τους 300 περίπου προσκεκλημένους, οι οποίοι αποθέωσαν στο φινάλε τους δύο καταξιωμένους σεφ και τον Ανδρέα Φίλη, executive chef του “InterContinental” και την μπριγάδα του.
Χρυσοί Σκούφοι 2024
Etrusco 17 / 20 Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι, Νίκος Μπίλλης
Botrini’s Athens 16,5 / 20 Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι, Νίκος Μπίλλης
Botrini’s Santorini 16 / 20 Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία, Νικ. Νομικού – Ξεν. «Katikies Santorini», Σεφ: Θωμάς Μπόσμος / Executive Σεφ: Έκτορας Μποτρίνι
Etrusco 17 / 20 Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι, Νίκος Μπίλλης
Delta 16 / 20 Σεφ: Γιώργος Παπαζαχαρίας, Θάνος Φέσκος
Herve Restaurant 16 / 20 Σεφ: Ερβέ Προνζάτο, Γρηγόρης Κίκης
Pelagos 16 / 20 Σεφ: Luca Piscazzi
Squirrel 16 / 20, Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Νικήτη, Ξεν. «Danai Beach Resort», Σεφ: Βασίλης Μουρατίδης
Treehouse 16 / 20 Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης
Varoulko Seaside 16 / 20, Σεφ: Κομνηνός Μουφλουζέλης, Λευτέρης Λαζάρου
CTC 15,5 / 20 Σεφ: Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Elements Restaurant 15,5 / 20 Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία, Ξεν. «Canaves Epitome» Σεφ: Τάσος Στεφάτος, Executive Σεφ: Emmanuel Renaut
Lauda 15 / 20 Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία, Ξεν. «Andronis Boutique Hotel» Σεφ: Γιώργος Δόσπρας, Executive Σεφ: Emmanuel Renaut
Matsuhisa Athens 15,5 / 20 Σεφ: Θωμάς Κουράκος, Τόνυ Βρατσάνος, Executive Σεφ: Nobu Matsuhisa
Patio 15,5 / 20, Σεφ: Παναγιώτης Γιακαλής
Selene 15,5 / 20, Κυκλάδες – Σαντορίνη – Φηρά, Ξεν. Katikies Garden – Ξεν. «Katikies Garden», Σεφ: Βασίλης Ρούσσος, Executive Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι
Soil 15,5 / 20 Σεφ: Τάσος Μαντής
Σπονδή 15,5 / 20 Σεφ: Κώστας Κούφαλης, Executive Σεφ: Arnaud Bignon
Tudor Hall 15,5 / 20 Σεφ: Νίκος Λειβαδιάς, Executive Σεφ: Αστέριος Κουστούδης
Varoulko Santorini 15,5 / 20, Κυκλάδες – Σαντορίνη – Ημεροβίγλι, Ξεν. «Grace Hotel» Σεφ: Ηλίας Τσικρίκης, Executive Σεφ: Λευτέρης Λαζάρου
Μπορείς να δεις τους νικητές των Χρυσών Σκούφων 2024 εδώ.
Διαβάστε ακόμη:
- H Κύπρος βάζει τρικλοποδιά στη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου
- Έκλειψη Ηλίου: Γιατί η NASA θα βομβαρδίσει με πυραύλους τη σκιά της Σελήνης
- Οι Κινέζοι έφτιαξαν τουριστικό θέρετρο σαν την «Σαντορίνη» αξίας 1 δισ. ευρώ
- Έλενα Ακρίτα: Ο ΑΝΤ1 «έκοψε» σίριαλ που βασίζεται σε βιβλίο της; Τι αναφέρει η ίδια