Η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών οδήγησε, μεταξύ άλλων, σε αύξηση των ενεργών επενδυτικών μερίδων στις 19.492 τον Ιανουάριο έναντι αριθμού 15.662 το Δεκέμβριο, αποτέλεσμα που θα αποτυπωθεί και στο Φεβρουάριο οπότε ολοκληρώθηκε η δημόσια εγγραφή με την υποβολή πάνω από 20 χιλ. αιτήσεων.

Παράλληλα, οι συναλλαγές του Φεβρουαρίου είναι πάνω από τα 100 εκ. ευρώ (με εξαίρεση τη συνεδρίαση της Δευτέρας), ενώ η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 97 δις. ευρώ και διαμορφώνεται στο 46,2% του ΑΕΠ από 41,6% στο τέλος Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, η ενσωμάτωση του Δ.Α.Α. στο Γ.Δ. και σύντομα στους υπόλοιπους δείκτες FTSE Russell δημιουργεί προϋποθέσεις για νέο κύκλο τοποθετήσεων στη μετοχή από διεθνείς επενδυτές στο επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση οι διεθνείς επενδυτές προτίμησαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους ρευστοποιώντας τους τίτλους τους, σε αντίθεση με τους Έλληνες επενδυτές που είχαν λάβει μόλις το 4% των τίτλων που ζήτησαν και αρκετοί αύξησαν τις θέσεις τους με την έναρξη της διαπραγμάτευσης του τίτλου.

Όμως, οι αποδόσεις του +8,3% για το Γ.Δ. & του +15,4% για τις τράπεζες και η εμφανής κόπωση στην περιοχή των 1400 μονάδων, οδήγησαν πολλούς επενδυτές σε γενικευμένες ρευστοποιήσεις αποκαλύπτοντας και το επενδυτικό profile βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα των διεθνών επενδυτών που συνεχίζουν και τον Ιανουάριο να συμμετέχουν με 50,8% στις συναλλαγές.

Σαν αποτέλεσμα, ο Γ.Δ. οπισθοχώρησε και οι 1397 μονάδες συνιστούν πλέον την πλησιέστερη αντίσταση, ενώ στις 1379 προσδιορίζεται το πλησιέστερο επίπεδο στήριξης.

Είναι φανερό ότι αγορά θέλει το χρόνο της για να χωνέψει τις καταιγιστικές εξελίξεις που έχουν συμβεί με την καταγραφή ιστορικών ρεκόρ των τελευταίων 13 ετών (από το 2011 !) καθώς τόσο τα μακροοικονομικά μεγέθη όσο και οι ευοίωνες προοπτικές των εταιρικών μεγεθών των εισηγμένων εταιρειών συνηγορούν στην εκτίμηση για διατήρηση του ενάρετου σεναρίου σε σχέση με τις προοπτικές του Χ.Α. και επομένως για υψηλότερους στόχους για το Γ.Δ.

Ωστόσο, η J.P. Morgan συνεχίζει να συστήνει στάση overweight για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI οδήγησε στην είσοδο της Intrakat και της Intralot στον MSCI Small Cap ενώ διατηρείται η 10αδα των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (ETE, ΕΥΡΩΒ, ALPHA, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, MOH, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ & JUMBO) στο δείκτη MSCI Greece Standard Index.

Με τα αναμενόμενα ετήσια αποτελέσματα για την ΕΕΕ (+στο 17% τα καθαρά έσοδα 9μηνου) και της Πειραιώς (στα 721 εκ. τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο, +117,8%) να εκτιμάται ότι θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ταυτόχρονα, η δημόσια προσφορά των μετοχών της Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ (το 27% ή κάτι λιγότερο) προγραμματίζεται για την 1η εβδομάδα του Μαρτίου με το άνοιγμα βιβλίου για διεθνείς και Έλληνες επενδυτές.

Στο εξωτερικό, οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι πυκνές καθώς η κρίση στη Μ. Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, ενώ στις ΗΠΑ η ακραία ρητορική του Τραμπ που πρότεινε να μην προστατεύονται από ενδεχόμενη ρωσική εισβολή όσα μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν, σοκάρει την Ευρώπη αλλά δεν ταράζει τις αγορές, προσώρας τουλάχιστον.

Επί του παρόντος, οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν ποια θα είναι η χρονική στιγμή που θα επιλέξει η Federal για να δρομολογήσει την αποκλιμάκωση των παρεμβατικών της επιτοκίων με τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου να υποχωρεί στο 3,1% αλλά το δομικό να διατηρείται στο 3,9%.

Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες στη Wall Street κινούνται με σταθεροποιητική διάθεση μετά την καταγραφή επιδόσεων ιστορικών ρεκόρ προηγουμένως.

Διαβάστε ακόμη: