Με απώλειες έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, διακόπτοντας το εξαήμερο ανοδικό του σερί, σε μία ημέρα που η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών δημιούργησε ένα πανηγυρικό κλίμα για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 1.397,14 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.382,38 μονάδων (-1,52%) και 1.407,71 μονάδων (+0,28%). Ο τζίρος ανήλθε στα 231,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 811,2 χιλ. τεμάχια αξίας 4,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,77% στις 3.401,51 μονάδες, ενώ στο +0,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.360,49 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,61% στις 1.224,96 μονάδες.

Εκτόξευση τζίρου έφερε ο ΔΑΑ

Ομολογουμένως οι τίτλοι που άλλαξαν χέρια σήμερα στη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ελεύθερων συναλλαγών (9,7 εκατ.), με τη μετοχή να σημειώνει άλμα 11,7% και να πλασάρεται στα 9,16 ευρώ, από τα 8,20 ευρώ της εισαγωγής. Ο τζίρος εκτοξεύθηκε, με πολλά χαρτοφυλάκια να ζητούν τεμάχια που δεν απέκτησαν κατά την IPO, ποντάροντας επί της ουσίας σε μια εταιρεία που έχει να δώσει το τρίπτυχο που αναζητούν: σταθερό και υψηλό μέρισμα, χαμηλό ρίσκο και έκθεση στο πάνω από 25% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή τον τουρισμό.

Μάλιστα, πλήθος εντολών τέθηκαν και σε υψηλότερα επίπεδα, δεδομένου του ότι η μετοχή αναμένεται να εισέλθει και στους δείκτες FTSE Russell. Εάν πληρούνται τα κριτήρια και το όριο εισόδου για να ενταχθεί στο δείκτη FTSE Global Equity, θα πραγματοποιηθεί μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 13ης Φεβρουαρίου (δηλαδή ισχύει από την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024).

Βέβαια, η υπόλοιπη αγορά κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς, δείχνοντας την ανάγκη μιας διόρθωσης μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ειδικά σε τίτλους που οδήγησαν την άνοδο, πρωτίστως και από την αρχή του έτους, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται σε φάση διόρθωσης.

Όσο θα κατακάθεται όμως η «σκόνη» του Ελ. Βενιζέλος, η εστίαση της αγοράς σταδιακά θα μετατοπίζεται προς το placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς. Στις 14 Φεβρουαρίου αναμένονται τα αποτελέσματα του 2023 της τράπεζας, ενώ αναμένεται να είναι και το ορόσημο, μετά το οποίο θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις για τη διάθεση του ποσοστού. Και όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, θα είναι το επόμενο ορόσημο που θα ενισχύσει τη μετοχική βάση της αγοράς, όπως συνέβη και με τον ΔΑΑ.

Το παραπάνω επιβεβαιώθηκε και τις προηγούμενες ημέρες, με τους συναλλακτικούς ρυθμούς της αγοράς να ανεβαίνουν αισθητά, δημιουργώντας κάποια θεμέλια στη ζώνη λίγο κάτω από τις 1.400 μονάδες. Πάντως, το επίπεδο των 1410 μονάδων του Γενικού αποτελεί μια πρώτη κορυφή στην τρέχουσα κίνηση, με επιθετική στήριξη τις 1372-74 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ και ΕΛΧΑ έκλεισαν με απώλειες 3,84% και 3,45% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Alpha bank, Βιοχάλκο, Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Cenergy και Eurobank. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Coca Cola, Quest, Λάμδα, Τιτάν, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης σημείωσε άλμα 5,57%, με την Motor Oil να κλείνει στο +3,45%. Κέρδη 2,45% σημείωσε η Τέρνα Ενεργειακή ενώ οι Jumbo και Autohellas έκλεισαν με κέρδη 1,6% αμφότερες. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

Διαβάστε ακόμη: