Σε ελεγχόμενη υποχώρηση κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας ωστόσο στην περιοχή των 2.600 μονάδων και κοντά στα υψηλά έτους, σε μία συνεδρίαση όπου η θερινή ραστώνη, η απουσία ισχυρών εγχώριων καταλυτών και οι περιορισμένες συναλλαγές αφήνουν στους πωλητές τον πρώτο λόγο.

Η αγορά εξακολουθεί να συσσωρεύει στη ζώνη των 2.600-2.620 μονάδων, χωρίς προς το παρόν να εμφανίζει διάθεση για μεγαλύτερη διόρθωση, αλλά και χωρίς τις απαιτούμενες συναλλαγές που θα μπορούσαν να στηρίξουν μια νέα ανοδική κίνηση. Με την εγχώρια ειδησεογραφία περιορισμένη λόγω Δεκαπενταύγουστου, το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται κυρίως στις διεθνείς αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,42% στις 2.602,16 μονάδες, έναντι 2.613,23 μονάδων στο προηγούμενο κλείσιμο, διατηρώντας πάντως επαφή με το ψυχολογικό όριο των 2.600 μονάδων.

Ανάλογη είναι η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τον FTSE 25 να χάνει 0,46% στις 6.651,97 μονάδες, ενώ ο Mid Cap υποχωρεί κατά 0,23% στις 3.136,21 μονάδες.

Ήπιες πιέσεις στις τράπεζες – Αντιστέκεται η Εθνική

Περιορισμένες είναι οι μεταβολές στον τραπεζικό κλάδο, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,17% στις 3.045,58 μονάδες, παραμένοντας κοντά στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων.

Η Εθνική Τράπεζα διαφοροποιείται θετικά, καθώς ενισχύεται κατά 0,25% στα 16,05 ευρώ.

Στον αντίποδα, η Alpha Bank υποχωρεί 0,43% στα 4,68 ευρώ και η Eurobank χάνει 0,42% στα 4,481 ευρώ. Η Optima Bank σημειώνει πτώση 0,36% στα 10,96 ευρώ, η CrediaBank υποχωρεί 0,30% στα 0,987 ευρώ και η Τράπεζα Κύπρου χάνει 0,28% στα 10,77 ευρώ.

Η Πειραιώς εμφανίζει τις μικρότερες απώλειες μεταξύ των πτωτικών τραπεζικών τίτλων, με τη μετοχή στα 9,918 ευρώ και πτώση 0,12%.

Η εικόνα του κλάδου παραπέμπει περισσότερο σε ήπια κατοχύρωση κερδών και αναμονή, παρά σε ουσιαστική αύξηση των πιέσεων, μετά το ισχυρό ανοδικό διάστημα που έχει προηγηθεί.

Fourlis και ΕΥΔΑΠ στην κορυφή

Παρά την πτωτική εικόνα του Γενικού Δείκτη, δεν απουσιάζουν οι επιλεκτικές αγορές.

Η Fourlis ξεχωρίζει με άνοδο 2,27% στα 4,28 ευρώ, ενώ πολύ κοντά ακολουθεί η ΕΥΔΑΠ, η οποία ενισχύεται κατά 2,24% στα 11,88 ευρώ.

Η Lavipharm κερδίζει 1,92% στα 1,59 ευρώ και η ΕΥΑΘ ενισχύεται κατά 1,69% στα 4,80 ευρώ.

Αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανίζεται και στη HELLENiQ ENERGY, η οποία συνεχίζει την καλή χρηματιστηριακή της εικόνα με άνοδο 1,48% στα 14,40 ευρώ, ενώ η ΦΑΙΣ κερδίζει 1,44%.

Θετικό πρόσημο διατηρεί και η Motor Oil, η οποία ενισχύεται κατά 0,67% στα 52,90 ευρώ, ενώ η Autohellas σημειώνει άνοδο 0,87%.

Πιέσεις σε Coca-Cola HBC και METLEN

Στην άλλη πλευρά του ταμπλό, οι μεγαλύτερες πιέσεις εντοπίζονται σε ορισμένες μετοχές που έχουν σημαντικό ειδικό βάρος στους δείκτες.

Η ΚΡΙ-ΚΡΙ υποχωρεί κατά 2,45% στα 29,90 ευρώ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των συγκεκριμένων τίτλων, ενώ η Ideal Holdings χάνει 2,05% στα 6,21 ευρώ.

Πιέσεις ασκούνται στην Coca-Cola HBC, η οποία υποχωρεί 1,99% στα 54,20 ευρώ, επιβαρύνοντας λόγω στάθμισης την εικόνα του Γενικού Δείκτη.

Η METLEN χάνει 1,62% και διαμορφώνεται στα 48,70 ευρώ, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 ευρώ.

Η Qualco υποχωρεί 1% στα 5,94 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ καταγράφει απώλειες 0,91% στα 21,70 ευρώ. Πτωτικά κινούνται επίσης Intracom Holdings και Titan.

Οι 2.600 μονάδες στο επίκεντρο

Η σημερινή συνεδρίαση δεν αλλάζει επί της ουσίας τη μεγάλη τεχνική εικόνα της αγοράς. Το Χρηματιστήριο εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στα υψηλά του, έχοντας περάσει σε μια φάση συσσώρευσης μετά το ισχυρό ράλι των προηγούμενων εβδομάδων.

Το επίπεδο των 2.600 μονάδων αποκτά βραχυπρόθεσμα ιδιαίτερη σημασία. Η διατήρησή του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας προσπάθειας προς τις 2.620 μονάδες και υψηλότερα, ενώ μία καθαρή διάσπασή του θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μεγαλύτερη κατοχύρωση κερδών.

Για την ώρα, πάντως, η περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα για την επόμενη κατεύθυνση. Σε μία αγορά που έχει ήδη καταγράψει μεγάλη άνοδο μέσα στο 2026, η εικόνα περισσότερο θυμίζει θερινή αναμονή και επιλεκτικές αναδιατάξεις χαρτοφυλακίων παρά οργανωμένη έξοδο των επενδυτών.

Οι πωλητές έχουν σήμερα το προβάδισμα, αλλά οι 2.600 μονάδες εξακολουθούν να λειτουργούν ως το πρώτο κρίσιμο τεστ αντοχής για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Διαβάστε ακόμη: