Η Υπουργός Εσωτερικών και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχολίασε όσα είπε χθες βράδυ ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αναφορικά με τις συμπράξεις των δημόσιων ΑΕΙ με ξένα πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, η κυρία Κεραμέως αναφέρει πως έχουν ήδη συναφθεί σημαντικές συμπράξεις οπως πχ ΕΚΠΑ-Yale, ΕΚΠΑ-Harvard, Ιόνιο-Johns Hopkins, ΕΜΠ-Univer. of Michigan».

Αναλυτικά η ανάρτησή της Νίκης Κεραμέως:

«Κ. Στέφανε Κασσελάκη, επειδή αναφερθήκατε σε συμπράξεις με ξένα ΑΕΙ, μπορείτε να ανατρέξετε στο νόμο πλαίσιο που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ για να τις θεσμοθετήσει, όπως και στα 30 κορυφαία αμερικανικά ΑΕΙ που ήρθαν στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο ακριβώς για αυτό τον σκοπό. Έχουν ήδη συναφθεί σημαντικές συμπράξεις όπως πχ ΕΚΠΑ-Yale, ΕΚΠΑ-Harvard, Ιόνιο-Johns Hopkins, ΕΜΠ-Univer. of Michigan. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέναντι σε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας».

Κασσελάκης: Δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων – «Ναι» σε συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κασσελάκης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο του STAR, ξεκαθάρισε ότι είναι κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, αλλά τάχθηκε υπέρ της σύμπραξης των δημόσιων πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Εγώ έχω πει ξεκάθαρα και στις θέσεις τις οποίες έβαλα δημόσια, ότι δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, δεν θέλω στη χώρα μας να είναι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δύο ταχυτήτων. Θέλω να έχω συμπράξεις με ξένα Πανεπιστήμια. Αυτό θέλω να έχω. Πιστέψτε με, τα έχω ζήσει τα ξένα πανεπιστήμια, έχω πάει κι εγώ σ’ εκείνα, μπορούμε να το κάνουμε. Και πρέπει να επενδύσουμε στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Όχι να μας λέει η κυβέρνηση ότι θα φέρουμε το Harvard εδώ πέρα και αντ’ αυτού θα έχουν ένα πανεπιστήμιο δήθεν το οποίο θα έχει υποτίθεται παρόμοια standard όπως τα δημόσια. Τα δημόσια έχουν κάνει ένα τεράστιο έργο, έχουν στείλει πολλούς επιστήμονες έξω που έχουν διαπρέψει. Πρέπει να τα βελτιώσουμε. Πρέπει να κάνουμε συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια, πρέπει να προσθέσουμε στο υλικό το ακαδημαϊκό».

Διαβάστε ακόμη: