search

MAIN STREET

Καθαρά θέμα τύχης ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1% στις μεγάλες οικονομίες την επόμενη δεκαετία

Οριακά θετικά διαπραγματεύονται σήμερα Τετάρτη οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

euronext

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να βλέπουν θετικά την προοπτική επαναλειτουργίας της οικονομίας της Κίνας μετά τη χαλάρωση της πολιτικής για την Covid19 και τις πιθανές οικονομικές αναταράξεις να αμβλύνονται εντός του 2023.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,5% νωρίς το απόγευμα, και οι περισσότεροι τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια διαπραγματεύονταν σε θετικό έδαφος.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύθηκαν την Τρίτη, αφού η Κίνα ανακοίνωσε επίσημα ότι θα τερματίσει την καραντίνα για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες στις 8 Ιανουαρίου — συμβολίζοντας το τέλος της πολιτικής μηδενικής Covid που τηρεί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας την Τρίτη και άνοιξε ξανά την Τετάρτη διαπραγματευόμενος στο επίπεδο των 7,534.25 μονάδων αυξημένος κατά 0.82% νωρίς το απόγευμα.

θλιβερό το 2022 για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές

Με τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης να απομένουν για το έτος, διαπιστώνεται ότι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές υπέστησαν ένα θλιβερό 2022 καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες αντιμετώπισαν τον υψηλό πληθωρισμό που προέκυψε από τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους επίμονους περιορισμούς Covid-19 στην Κίνα.

Οι εξελίξεις στις αγορές εκτιμάται ότι κινούνται υπό τη σκιά της προοπτικής μιας επικείμενης ύφεσης και μιας δυνητικά παρατεταμένης περιόδου υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, με πολλούς οικονομολόγους να εκτιμούν ότι οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες θα ήταν «τυχερές» να επιτύχουν αύξηση του ΑΕΠ 1% ετησίως για μεγάλο μέρος της επόμενης δεκαετία.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές στην Ασία-Ειρηνικό υποχώρησαν ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από περαιτέρω απώλειες στη Wall Street την Τρίτη, με τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ να βρίσκονται σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά τους από το 2008.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχικών δεικτών των ΗΠΑ διαπραγματεύονταν οριακά θετικά προσυνεδριακά με την αγορά να ανοίγει flat την Τετάρτη.

Διαβάστε ακόμη: