Πριν από λίγο μεταφέρθηκε στις φυλακές του Μπούστο Αρσίτσιο και η σύλληψή του βασίζεται σε ένταλμα που εκδόθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με τον νομικό του εκπρόσωπο. Η υπόθεση αφορά την παράνομη πώληση αμερικανικών τεχνολογιών σε ρωσικές εταιρείες του αμυντικού τομέα, βάσει δημοσιεύματος της εφημερίδας “Repubblica”.

Ο Αρτιόμ Ους βρισκόταν στο Μιλάνο της Ιταλίας για συναντήσεις με επιχειρηματίες και προετοιμαζόταν να μεταβεί αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη. Η αμερικανική δικαιοσύνη θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες αμυντικές τεχνολογίες χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο ουκρανικό μέτωπο. Η σύλληψη του Ους επιβεβαιώθηκε και από την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στη Ρώμη.

Ταυτόχρονα, ακόμη τέσσερις Ρώσοι υπήκοοι και δύο έμποροι πετρελαίου από τη Βενεζουέλα κατηγορούνται από τις δικαστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για παράνομη απόκτηση στρατιωτικής τεχνολογίας από αμερικανικές εταιρείες, λαθρεμπόριο καυσίμων και «ξέπλυμα» χρήματος, διεθνώς.

Ο έτερος Ρώσος υπήκοος συνελήφθη στη Γερμανία και ήδη, έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την έκδοση αμφότερων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για τους Γιούρι Ορέκχοφ, Σβετλάνα Κουζουργκάσεβα, γνωστή και ως «Λάνα Νόιμαν», Τιμοφέι Τελέγκιν και Σεργκέι Τουλιάκοφ. Κατηγορούμενοι είναι επίσης οι υπήκοοι Βενεζουέλας, Χουάν Φερνάντο Σεράνο Πόνσε, γνωστός ως «Χουάνφε Σεράνο» και Χουάν Κάρλος Σότο, ο οποίος μεσολάβησε σε παράνομες συμφωνίες πετρελαίου για την PDVSA, την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, με άλλες εταιρείες εμπορίας πετρελαίου, ώστε να παρακαμφθούν οι επιβεβλημένες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

«Οι κατηγορούμενοι ήταν ενδιάμεσα εγκληματικά στοιχεία για Ρώσους ολιγάρχες, ενορχηστρώνοντας ένα περίπλοκο σχέδιο για την παράνομη απόκτηση αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας, και πετρελαίου της Βενεζουέλας, μέσω πληθώρας συναλλαγών που αφορούσαν εικονικές εταιρείες και κρυπτονομίσματα.

Οι προσπάθειές τους υπονόμευσαν την ασφάλεια, την οικονομική σταθερότητα και το Κράτος Δικαίου σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

«Ανακοινώνουμε τη διάλυση ενός εξελιγμένου δικτύου, αποτελούμενου από τουλάχιστον πέντε Ρώσους υπηκόους και δύο υπηκόους της Βενεζουέλας, καθένας από τους οποίους συνδέεται άμεσα με διεφθαρμένες ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες –εν γνώσει τους– προσπάθησαν να αποκρύψουν την κλοπή αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και να επωφεληθούν από το πετρέλαιο της μαύρης αγοράς», επεσήμανε ο αναπληρωτής Διευθυντής του FBI.

Διαβάστε ακόμη: