Η Ουάσινγκτον τον είχε επικηρύξει έναντι του ποσού των 20.000.000$ για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψή του. O Kιντέρο είναι η περσόνα που παρουσιάζεται στη σειρά του Netflix, “Narcos: Mexico”.

Ο 69άχρονος Κιντέρο εντοπίσθηκε κρυμμένος σε θάμνους από εκπαιδευμένο σκύλο, στην πόλη Σαν Σιμόν της πολιτείας Σιναλόα, κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης του Πολεμικού Ναυτικού και του γραφείου του γενικού εισαγγελέα του Μεξικού.

Πηγή προσκείμενη στις μεξικανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσε τη σύλληψη του ιδρυτικού μέλους του καρτέλ της Γουαδαλαχάρας (νότια) στα τέλη των χρόνων του 1970, ωστόσο αρνήθηκε να υπεισέλθει σε οιαδήποτε λεπτομέρεια, μιλώντας στο AFP.

Ο Μεξικανός ναρκέμπορος πραγματοποίησε «χρυσές δουλειές» με τη συμμορία του στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όταν διακινούσε κυρίως κοκαΐνη, ηρωίνη και μαριχουάνα από το Μεξικό προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σε βάρος του, εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης, καθώς και αίτημα έκδοσης από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σε σύντομο βίντεο του μεξικανικού Πολεμικό Ναυτικό, ο Κιντέρο εμφανίζεται με το πρόσωπό του θολό, φορώντας κυανό πουκάμισο και χακί πανωφόρι.

Ο Κιντέρο, ο οποίος βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία ενός πράκτορα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών το 1985 σύμφωνα με το CNN, συνελήφθη από τις μεξικανικές αρχές, σχεδόν μία δεκαετία μετά την αποφυλάκισή του.

Βρισκόταν στο στόχαστρο του FBI μετά την απαγωγή, τον βασανισμό και τη δολοφονία του πράκτορα της υπηρεσίας δίωξης, Ενρίκε Καμαρένα. Ο Κιντέρο είχε συλληφθεί για πρώτη φορά φορά το 1985 και καταδικάσθηκε από τις μεξικανικές αρχές σε σαράντα χρόνια κάθειρξη.

Ωστόσο, το 2013, Δικαστής διέταξε να αφεθεί ελεύθερος, εξαιτίας διαδικαστικού ζητήματος. Λίγο καιρό αργότερα, η μεξικανική Δικαιοσύνη διέταξε ξανά τη σύλληψή του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούσαν, επίσης, την εκ νέου σύλληψη, ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση.

«Ούτε τον απήγαγα, ούτε τον βασάνισα, ούτε τον σκότωσα», ισχυρίσθηκε ο κατηγορούμενος σε συνέντευξη, τον Ιούλιο του 2016. «Ήμουν στον τόπο του εγκλήματος, αυτή ήταν η μοναδική μου συμμετοχή».

Ο Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο αποτελεί μία από τις κυριότερες προσωπικότητες της τηλεοπτικής σειράς “Narcos”, η οποία εξιστορεί λεπτομερώς την ίδρυση του καρτέλ στη Γουαδαλαχάρα, με τον μυστικό πόλεμο της DEA στο Μεξικό και την απαγωγή, τον βασανισμό και τον φόνο του πράκτορα Καμαρένα.

Ο αρχηγός του καρτέλ της Γουαδαλαχάρας, ο Μιγκέλ Άνχελ Φέλιξ Γκαγιάρδο, βρίσκεται στη φυλακή από το 1989 για τη δολοφονία του Καμαρένα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Μέρικ Γκάρλαντ, ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον θα ζητήσει την έκδοση του Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο, το συντομότερο δυνατόν. Πέρυσι, αποφασίσθηκε τελεσιδίκως η έκδοση του κατηγορούμενου στη γειτονική χώρα, μετά την απόρριψη της τελευταίας έφεσης.