Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέτρεψε σήμερα (24/06) την απόφαση – ορόσημο στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ», η οποία είχε καθιερώσει το συνταγματικό δικαίωμα στην έκτρωση το 1973.

Η αμφιλεγόμενη απόφαση του Δικαστηρίου δίδει, πλέον, στις πολιτείες την εξουσία να θεσπίζουν τους δικούς τους νόμους για τις αμβλώσεις, χωρίς την «ανησυχία» να κριθούν αντισυνταγματικές.

Η απόφαση «Ρόου» επέτρεπε τις αμβλώσεις κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα της εγκυμοσύνης, για σχεδόν μισό αιώνα.

Τουλάχιστον οι μισές πολιτείες αναμένεται να θέσουν εκτός νόμου ή να περιορίσουν σοβαρά τις αμβλώσεις, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ άλλες σκοπεύουν να διατηρήσουν πιο φιλελεύθερους κανόνες αναφορικά τον τερματισμό της εγκυμοσύνης.

Δημοκρατικοί Κυβερνήτες πληθώρας πολιτειών, όπως η Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό και το Μίσιγκαν, έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Η Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις, συναντήθηκε σήμερα με επτά Γενικούς Εισαγγελείς των Δημοκρατικών πολιτειών για να συζητήσουν πώς να υπερασπισθούν τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Η υπόθεση – ορόσημο του 1973 στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» είδε το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφαίνεται με ψήφους επτά έναντι δύο, ότι το δικαίωμα μίας γυναίκας να διακόψει την εγκυμοσύνη της προστατεύεται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Η απόφαση έδιδε στις Αμερικανίδες απόλυτο δικαίωμα άμβλωσης τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, αλλά επέβαλε περιορισμούς στο δεύτερο τρίμηνο και απαγορεύσεις στο τρίτο.

Σειρά αντιδράσεων

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα απευθυνθεί με διάγγελμα στο έθνος στις 19:30 (ώρα Ελλάδος).

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, καταδίκασε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς την ως «απάνθρωπη».

Ο πρώην Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, τόνισε ότι σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μονάχα αντέστρεψε κεκτημένα πενήντα ετών, αλλά κατέστησε μία σημαντική προσωπική απόφαση σε αντικείμενο πολιτικής και ιδεολογίας, γεγονός που αποτελεί επίθεση στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών.

Μιζούρι, η πρώτη πολιτεία που απαγορεύει τις αμβλώσεις

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ότι η συντηρητική αμερικανική πολιτεία έγινε η πρώτη που απαγόρευσε την οικειοθελή διακοπή της εγκυμοσύνης μετά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Αυτή είναι μία μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής», έγραψε ο Έρικ Σμιτ σε δημοσίευση, συνοδευόμενη από μία εικόνα που τον δείχνει να επικυρώνει το νομοσχέδιο που «πραγματικά» τερματίζει τις αμβλώσεις στο Μιζούρι, πολιτεία που είχε μόνο μία κλινική για την πραγματοποίηση τέτοιου είδους επέμβασης.