Στη διάρκεια της δίωρης «ιδιωτικής συνάντησης» του Μάριο Ντράγκι με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, πριν από την παράδοση της σκυτάλης του Ιταλού τεχνοκράτη Πρωθυπουργού στη Τζόρτζια Μελόνι, συζητήθηκαν η εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Σύνοδος Κορυφής των επόμενων ημερών, αλλά και οι τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να λείπουν και οι γεωπολιτικές προκλήσεις.

Απεναντίας, οι δύο ηγέτες φέρεται να αναστοχάστηκαν πάνω στην πρόταση που έθεσε στο… τραπέζι του δείπνου ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ώστε ο Μάριο Ντράγκι να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον προσεχή Ιούνιο.

Δεδομένης της αμοιβαίας εκτίμησης μεταξύ των δύο ανδρών, αλλά και της βαθιάς γνώσης του Μάριο Ντράγκι αναφορικά με τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου, μία ενδεχόμενη θητεία του πρώην τραπεζίτη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα προσέδιδε άλλη δυναμική και κύρος στον ρόλο, αλλάζοντας, κατά αρκετούς αναλυτές, τους συσχετισμούς ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέρ των αμιγώς ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Ο κ. Μακρόν, άλλωστε, δεν έκρυψε ποτέ το υψηλό επίπεδο συνεργασίας με τον κ. Ντράγκι, για το οποίο έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και δημόσια, με τελευταία εκείνη της Συνόδου της Πράγας την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρ’ ότι καμία συζήτηση για τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ δεν έχει εκκινήσει επισήμως, ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ καλείται παγίως να διατηρήσει ισορροπίες μεταξύ των μελών, πράγμα που δε συνέβη στην ελληνοτουρκική περίπτωση, καθώς ο κ. Στόλτενμπεργκ υπερέβη ακόμη και την πρακτική των «ίσων αποστάσεων» αρκετές φορές έναντι των δεσμών των μελών της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας της Συμμαχίας, όταν κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να συμμορφωθούν και να βρουν μία λύση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης και με την τουρκική προκλητικότητα σε πλήρη εξέλιξη, εκείνη την περίοδο.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την πολύ καλή σχέση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Μάριο Ντράγκι, η αλλαγή σκυτάλης στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να «σημάνει» για την Αθήνα περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενδεχομένως «φρενάροντας» την τουρκική προκλητικότητα, στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: