Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε αναφέρει ότι «ας είμαστε ξεκάθαροι. Πολλοί από τους ακτιβιστές του πολιτικού Ισλάμ έχουν έναν εχθρό: τη Γαλλία. Πολλά από τα δίκτυα που πιέζονται κρυφά, κάποια από την Τουρκία, άλλα από τη Ρωσία ή την Κίνα, έχουν έναν εχθρό. Τη Γαλλία».

Απαντώντας στα παραπάνω, ο Τανζού Μπιλγκίτς, εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά λυπηρό» το γεγονός ότι «ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε δηλώσεις με στόχο τη χώρα μας και άλλες».

«Είναι απαράδεκτο για τον Μακρόν, ο οποίος έχει δυσκολίες να αντιμετωπίσει το αποικιακό του παρελθόν στην Αφρική, ιδιαίτερα την Αλγερία, να προσπαθεί να απαλλαγεί από το αποικιακό παρελθόν του, κατηγορώντας άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας.

Η Τουρκία, η οποία ενθαρρύνει τη φιλία, όχι την εχθρότητα και είναι μεταξύ των στρατηγικών εταίρων της Αφρικανικής Ένωσης, αναπτύσσει τις σχέσεις τόσο με την Αλγερία όσο και άλλα κράτη της αφρικανικής ηπείρου, μέρα με τη μέρα», σημείωσε αρχικά.

«Αν η Γαλλία έχει την πεποίθηση ότι υπάρχουν αντιδράσεις εναντίον της στην αφρικανική ήπειρο, θα πρέπει να αναζητήσει την πηγή τους στο αποικιακό παρελθόν της και τις προσπάθειές της να τις συνεχίσει με διαφορετικές μεθόδους και να προσπαθήσει να τις διορθώσει.

Ο ισχυρισμός ότι αυτές οι αντιδράσεις προκαλούνται από δραστηριότητες τρίτων χωρών, αντί να αντιμετωπίζουν και να λύνουν τα προβλήματα του δικού τους παρελθόντος, δεν αρνείται μόνο ένα κοινωνιολογικό φαινόμενο και ιστορία, αλλά αντανακλά και τη διαστρεβλωμένη νοοτροπία ορισμένων πολιτικών», συμπλήρωσε ο κ. Μπιλγκίτς, εν συνεχεία.

«Ελπίζουμε ότι η Γαλλία, το συντομότερο δυνατό, θα φτάσει στην ωριμότητα να αντιμετωπίσει το αποικιακό παρελθόν της χωρίς να κατηγορήσει άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Νικολά Σαρκοζί: Ο Γάλλος πρώην Πρόεδρος φωτογραφίζει τόπλες την Κάρλα Μπρούνι 

Ένας δρόμος της Αθήνας στους πιο cool του κόσμου

Lana Rhoades: Η πρώην πορνοστάρ έκανε κρυφά παιδί με σούπερ σταρ του NBA